Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών χαρακτήρισε την Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση

Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών χαρακτήρισε χθες τρομοκρατική οργάνωση την σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ σουνιτικών και σιιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

“Η επιτροπή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών–μελών του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε την Παρασκευή να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την Χεζμπολάχ”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος και μεταδόθηκε από το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ώρες μετά αφότου τα μέλη της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας αποχώρησαν από την συνάντηση, έπειτα από ομιλία του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, κατά την οποία ο ιρακινός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την συμμαχία σιιτών μαχητικών οργανώσεων Χασντ Σαμπί, όπως τόνισε μια πηγή του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ιρακινός στρατός βασίζεται στην συμμαχία Χασντ Σαμπί στην μάχη που διεξάγει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

“Στην ομιλία του (σ.σ. ο υπουργός) υπογράμμισε ότι η Χασντ Σαμπί και η Χεζμπολάχ έχουν περιφρουρήσει την αξιοπρέπεια των Αράβων και όσοι τους αποκαλούν τρομοκράτες είναι οι ίδιοι τρομοκράτες”, ανέφερε μια πηγή του ιρακινού ΥΠΕΞ.

Τον Ιανουάριο, το Ιράκ κάλεσε τον σαουδάραβα πρέσβη, όταν αυτός υποστήριξε ότι σιιτικές μαχητικές οργανώσεις, που φέρουν την στήριξη του Ιράν, επιτείνουν σεκταριστικές εντάσεις στο Ιράκ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ΥΠΕΞ των κρατών–μελών του Αραβικού Συνδέσμου στην συνάντηση της Παρασκευής, καταδίκασαν επίσης την διαρκή – όπως την χαρακτήρισαν – εμπλοκή του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν, σημειώνοντας πως η Χεζμπολάχ, μαζί με τους Φρουρούς της Επανάστασης (οι ειδικές δυνάμεις του Ιράν) χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Μοχάμεντ Μουμπάρακ Σαγιάρ δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η απόφαση ελήφθη κατά γενική συναίνεση, με το Λίβανο και το Ιράκ όμως να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για αυτή.

Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Αίγυπτο Αχμέντ Κατάν εμφανίστηκε στο Αλ Αραμπίγια δηλώνοντας ότι οι χώρες του Κόλπου θα λάβουν επιπλέον μέτρα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Τον περασμένο μήνα, το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσει την συνάντηση του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, όπως ήταν προγραμματισμένο, σημειώνοντας ότι θέλει να αποφύγει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ενότητας του Αραβικού κόσμου.

Στη συνάντηση της Παρασκευής τα κράτη–μέλη του Αραβικού Συνδέσμου καλωσόρισαν την γαλλική πρωτοβουλία για διεξαγωγή μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ειρήνη και κάλεσαν για λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Χεζμπολάχ χαιρετίζει την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Νασράλα: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τη Χεζμπολάχ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ