Βραζιλία: Δεν παραιτείται η Ρούσεφ, κάλεσε τον Λούλα να μπει στην κυβέρνηση της

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει στη χώρα και έχει βαθύνει λόγω ενός γιγαντιαίου σκανδάλου διαφθοράς, ενώ κατηγόρησε τους αντιπάλους τους ότι προκαλούν μια πολιτική κρίση που ζημιώνει τη βραζιλιάνικη οικονομία.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητάει την παραίτηση μιας νόμιμα εκλεγμένης προέδρου», δήλωσε η Ρουσέφ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ».

Η Ρουσέφ απαντούσε έμμεσα στον Αέσιου Νέβες, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που την κάλεσε αυτή την εβδομάδα να υποβάλει παραίτηση.

Η κεντροαριστερή πολιτικός, η οποία επανεξελέγη με μικρή διαφορά το 2014, κατηγόρησε τους πολιτικούς της αντιπάλους για την πολιτική κρίση η οποία, όπως τόνισε, έχει πλήξει την οικονομία της Βραζιλίας—που συρρικνώθηκε κατά 3,8% του ΑΕΠ πέρυσι και βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών.

Η Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε επίσης πως ο υπουργός Οικονομικών Νέλσον Μπαρμπόσα δεν θα αντικατασταθεί.

Κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ανατρέψουν τη Ρουσέφ, τόσο διαμέσου των προσπαθειών τους να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από το Κογκρέσο, όσο και διαμέσου των προσπαθειών να ακυρωθεί η επανεκλογή της, επειδή φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει χρήματα που κατέληξαν στα χέρια της από το κύκλωμα που ενέχεται στο σκάνδαλο της Petrobras για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία.

Οι κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του μέντορά της και προκατόχου της στην προεδρία (2003-2010), του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, βάθυναν ακόμα περισσότερο την κρίση.

Η Ρουσέφ έκρινε στις δηλώσεις της πως το ένταλμα σύλληψης του Λούλα που ζητήθηκε από εισαγγελείς της πολιτείας Σάου Πάουλο την Πέμπτη δεν έχει απολύτως καμία νομική βάση. Απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία θα προσφέρει μια θέση στην κυβέρνησή της στον Λούλα ώστε να του προσφέρει εν μέρει τουλάχιστον ασυλία από την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο, η πρόεδρος είπε πως θα ήταν «μεγάλη της τιμή» ο Λούλα να ενταχθεί στην κυβέρνησή της.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις μεθαύριο Κυριακή σε όλη τη χώρα, για να ασκηθεί πίεση στην Ρουσέφ να παραιτηθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Ο Λούλα καλεί τους οπαδούς του να τον υποστηρίξουν

Ρουσέφ: Η επιδημία του Ζίκα δεν απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ