Η παρέμβαση του Σνόουντεν στη διένεξη του FBI με την Apple

Η Apple και το FBI είναι στα μαχαίρια με αφορμή το γεγονός ότι η πρώτη αρνείται να ξεκλειδώσει το iPhone που ανήκει σε έναν τρομοκράτη. Το FBI ζήτησε ακόμη και δικαστική εντολή για να εξαναγκάσει την Apple και οι δυο πλευρές επιδίδονται πλέον σε δημόσια διαμάχη.

Η Apple αρνείται να ξεκλειδώσει το κινητό λέγοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, ενώ επιμένει ότι δεν θέλει μια «πόρτα» στο iOS που θέτει σε κίνδυνο το λειτουργικό της σύστημα. Το FBI ισχυρίζεται ότι μόνο η Apple έχει τα «αποκλειστικά τεχνικά μέσα» για να ξεκλειδώσει το iPhone, όμως ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει διαφορετική άποψη.

Ο Σνόουντεν αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του FBI πως μόνο η Apple μπορεί να παρακάμψει την ασφάλεια του iPhone, είναι ανοησία, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA που αυτή τη στιγμή ζει στη Ρωσία, το 2013 προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή διαρρέοντας έγγραφα που αποκάλυπταν τις μαζικές παρακολουθήσεις που κάνουν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Οπότε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τις τακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αυτά που λέει, ίσως έχουν κάποια βάση.

Γιατί όμως το FBI επέλεξε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο ζήτημα και ακολουθεί την νομική οδό έτσι ώστε να αναγκάσει την Apple να συμμορφωθεί; Μάλλον, το νομικό προηγούμενο για το οποίο μιλά η Apple, θα εξυπηρετούσε τις αμερικανικές αρχές σε μελλοντικές ανάλογες περιπτώσεις. Άλλωστε ήδη έχει ακουστεί ότι το FBI έχει γύρω στα 10 iPhone τα οποία θέλει να ξεκλειδώσει η Apple.

 

Πηγή techblog.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβάθμιση της ικανότητας πυρηνικής επίθεσης διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Σάλος με τη δήλωση Ιρανού βουλευτή για τις γυναίκες 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ