Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση.

Εμείς απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, σημείωσε και είπε χαρακτηριστικά: Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους διακινητές, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ Νταβούτογλου, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο, τόνισε ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ε.Ε. Επίσης, διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα παραμένουν, ενώ θα φεύγουν εκέίνοι που το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επισήμανε ακόμη ότι το ποσό των τριών δισ. που ζήτησε η Άγκυρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Όπως εξήγησε, εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και μετανάστες από άλλες χώρες. “Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διάθεση να καταθέσει τα όπλα, συνεπώς κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας” είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συνεργασία ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών και προανήγγειλε την αεροπορική σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ