Der Standard: Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν το κλείσιμο της “Οδού των Βαλκανίων”

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard.

Η αυστριακή εφημερίδα επικαλείται προσχέδιο του ανακοινωθέντος που όπως υποστηρίζει έχει δει, στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται το εν λόγω προσχέδιο. Επιπρόσθετα, σημειώνει η Der Standard, στο έγγραφο γίνεται αναφορά για μια συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, η οποία αφορά στους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ενώ έως τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την αυστριακή εφημερίδα, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα την πάρει

Το πρωτοσέλιδο του Spiegel για την Ευρώπη – “φράκτη”

Ο προκλητικός Σκοπιανός συνοριοφύλακας που κλωτσάει έναν πρόσφυγα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ