Έκκληση της Ευρώπης στην Τουρκία να προστατεύσουν την ελευθερία των ΜΜΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ κάλεσε χθες την Τουρκία να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κρατικό έλεγχο τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Feza, ο οποίος εκδίδει την αντιπολιτευόμενη, καθημερινή εφημερίδα Ζαμάν.

Την Παρασκευή το δικαστήριο διέταξε να τοποθετηθούν προσωρινοί διαχειριστές στον όμιλο, ο οποίος εκδίδει τη Ζαμάν, την αγγλόφωνη εκδοχή της Today’s Zaman και διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan. Η απόφαση πυροδότησε μια μαζική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, οχήματα με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

«Η προχθεσινή απόφαση δικαστηρίου να τοποθετηθούν διαχειριστές στον όμιλο μέσων ενημέρωσης της Ζαμάν είναι ακόμη μια ανησυχητική εξέλιξη όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία. Τα βίαια επεισόδια μπροστά στα γραφεία της Ζαμάν στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης προκλητικά. Καλώ τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν την υποχρέωση τους κατά τον νόμο να προστατεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Γιάγκλαντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΣτΕ.

Ο Γιάγκλαντ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος του ΣτΕ και έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία οφείλει να τηρεί.

Η κίνηση των τουρκικών αρχών επικρίθηκε από πολλές πλευρές— από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και από την οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: «Ημέρα ντροπής» για την ελευθερία του Τύπου γράφει η Zaman

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ