FΤ: Κοντά σε συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκία για το προσφυγικό

«Κοντά σε μία συμφωνία για το προσφυγικό» βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία σύμφωνα με ρεπορτάζ στην  ιστοσελίδα των «Financial Times».

Βάσει των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα, η συμφωνία προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες και μετανάστες, που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

“Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έστειλε σήμα σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα εντείνει τη δράση της κατά των διακινητών” αναφέρουν οι FT.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι παρότι το deal των δυο δεν είναι οριστικό και η εφαρμογή του δύσκολη, οι όροι που προβλέπει μπορούν να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, δίνοντας νέα δυναμική σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο.

Τέλος, διπλωμάτες υποστηρίζουν πως στην εφημερίδα πως η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Τι ζήτησε ο Τουσκ από τον Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Ο Τσίπρας για το προσφυγικό: Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν το 1/50 των συνολικών ροών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ