Ουγγαρία: Μειώθηκε το ποσοστό του κόμματου του Όρμπαν τον Φεβρουάριο

Το ποσοστό των πολιτών της Ουγγαρίας που υποστηρίζει το κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μειώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Median, έπειτα από μήνες που αυξανόταν ή παρέμενε σταθερό λόγω της σκληρής στάσης του στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Το σκληρό πρόσωπο που επιδεικνύει ο Όρμπαν τον ωφέλησε αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία το 2010 και κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2014, αλλά οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προώθησε στην παιδεία έπληξαν τη δημοτικότητά του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Όρμπαν αντέστρεψε τη μείωση του ποσοστού του Φίντες το καλοκαίρι, υιοθετώντας μια πολύ σκληρή στάση στην κρίση των προσφύγων. Αλλά το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος μειώθηκε κατά δύο μονάδες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Median που δημοσιεύθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο hvg.hu.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό του Φίντες στο σύνολο του πληθυσμού μειώθηκε σε 32% τον Φεβρουάριο από 34% τον Φεβρουάριο, αυτό του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ αυξήθηκε στο 16% από το 14%, ενώ το ποσοστό των Σοσιαλιστών αυξήθηκε στο 10% από 9% την ίδια περίοδο.

Είναι η πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου αυτού που καταγράφεται υποχώρηση του Φίντες από το καλοκαίρι. Στις τάξεις των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, το ποσοστό μειώθηκε περισσότερο, στο 46% τον περασμένο μήνα από 53% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Έντρε Χαν, διευθυντή του ινστιτούτου, η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ της 19ης και της 23ης Φεβρουαρίου, κατέγραψε την κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα. Τον περασμένο μήνα έγιναν δύο ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία που προώθησε η δεξιά κυβέρνηση του Όρμπαν, ενός πολιτικού τον οποίο πολλοί Ούγγροι θεωρούν αυταρχικό και καταπιεστικό.

Ένα «ευρύ φάσμα των πολιτών» κατανοεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, επισήμανε ο Χαν.

Μερικές ημέρες μετά τις διαδηλώσεις, ο Όρμπαν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για να αποφανθούν οι πολίτες εάν η Βουδαπέστη θα αποδεχθεί το σύστημα ποσοστώσεων στην ανακατανομή μεταναστών και προσφύγων που αποφάσισε η ΕΕ. Αναλυτές θεωρούν ότι επρόκειτο για μια τακτική κίνηση με στόχο το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων να συνεχίσει να μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για τους πρόσφυγες

Η Ουγγαρία κατά της απόφασης για την κατανομή των προσφύγων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ