Γερμανικός “εμφύλιος” για το προσφυγικό

Βαθαίνει το χάσμα στους κόλπους της γερμανικής συμπολίτευσης με αιχμή τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού και τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, κατηγόρησαν τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είναι υπερβολικά «σφιχτοχέρης» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης των προσφύγων.

Οι επικρίσεις αυτές ακολούθησαν δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιολύπητες» τις εκκλήσεις Σοσιαλδημοκρατών να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την προσφορά στέγης και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.

Ο Στέφαν Βάιλ, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ανταπέδωσε τα πυρά χθες, καλώντας να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο πέρυσι. «Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται», σχολίασε δηκτικά ο Βάιλ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της ενσωμάτωσης μεταναστών είναι πάντα υψηλό, ο Βάιλ τόνισε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αυτό συμβαίνει σε βάρος των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας».

Ο Χάικο Μάας, υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης σημαίνον στέλεχος του SPD, ήταν επίσης επικριτικός κι επανέλαβε την έκκληση να προβλεφθούν μεγαλύτερες δαπάνες. «Τι είναι σημαντικότερο; Οι άνθρωποι σε αυτήν εδώ τη χώρα ή η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού;», διερωτήθηκε.

Ο Σόιμπλε δηλώνει ότι σκοπεύει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα από όσα εξοικονομεί και μοιάζει απίθανο να αλλάξει στάση. Η αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε πτώση.

Διαβάστε επίσης:

FT: Η Ευρώπη μπαίνει αμετάκλητα στην εποχή της αποσύνθεσης

Μέρκελ: Δεν θα ρίξουμε την Ελλάδα στο χάος – Όλη η συνέντευξη – ΒΙΝΤΕΟ

Νέες δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα και τις προσφυγικές ροές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ