Ραγδαία εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Κολομβία

Περισσότερα από 42.700 κρούσματα του ιού Ζίκα, από τα οποία οι 7.653 είναι έγκυες, έχουν καταγραφεί στην Κολομβία.

Σε μία εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INS) εντόπισε 5.695 νέα κρούσματα, από τα οποία οι 1.300 είναι έγκυες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 42.706.

Ο Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes aegypti, προκαλεί ήπια συμπτώματα γρίπης (πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση), θεωρείται όμως ύποπτο ότι όταν προσβάλλει μια έγκυο μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή γενετική δυσμορφία στο έμβρυο, τη μικροκεφαλία.

Ο ιός έχει εμφανιστεί σε 235 πόλεις της Κολομβίας και προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες (67,2%) και ιδίως τα άτομα από 25 έως 29 ετών (14%).

Στην Κολομβία, όπου το υπουργείο Υγείας έχει συνδέσει τον ιό Ζίκα με τρεις θανάτους εξαιτίας του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, οι αρχές αναμένουν ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι θα προσβληθούν φέτος από τον ιό και περίπου 500 έμβρυα θα γεννηθούν με μικροκεφαλία.

Η Βραζιλία καταγράφει ήδη ενάμισι εκατομμύριο κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλη την αμερικανική ήπειρο εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Στο μεταξύ, ένα πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού Ζίκα διά της σεξουαλικής οδού καταγράφηκε στη Γαλλία, σε μία γυναίκα η οποία μολύνθηκε από τον σύντροφό της ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Βραζιλία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή, την οποία επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

Αυτή η περίπτωση σεξουαλικής μετάδοσης, που εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες, «αφορά μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος», δήλωσε η υπουργός, η οποία βρίσκεται στη Γουιάνα.

Το ζευγάρι κατοικεί στην περιοχή του Παρισιού και η γυναίκα «είναι καλά», διευκρινίστηκε από το περιβάλλον της υπουργού.

Άλλη μία περίπτωση σεξουαλικής μετάδοσης του Ζίκα καταγράφηκε στο Τέξας στις 2 Φεβρουαρίου σε μία γυναίκα που ο σύντροφός της είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Νέο χτύπημα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη

Ρουσέφ: Η επιδημία του Ζίκα δεν απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κρούσμα του Ζίκα και στην Κίνα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ