• Εκλογές στην Ιρλανδία - Ο κυβερνών συνασπισμός δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία

  12:05 μμ, Σαββατο 27 Φεβ 2016 12:05 μμ, Σαββατο 27 Φεβ 2016

  Ως «μια πολύ απογοητευτική ημέρα για την κυβέρνηση» χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο γενικός γραμματέας του Φίνε Γκάελ, του κόμματος του πρωθυπουργού Εντα Κένι, μετά τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων και δείχνουν σαφή υποχώρηση της δύναμης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές.

  "Αν οι δημοσκοπήσεις εξόδου είναι σωστές (...) απέχουμε μακράν από τον σχηματισμό κυβέρνησης", παραδέχτηκε ο Τομ Κιούραν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

  Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στην έξοδο των εκλογικών κέντρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων που άρχισε το Σάββατο στις 11.00 ώρα Ελλάδας, το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, εμφανίζονται αποδυναμωμένα και απέχουν μακράν της εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη για να ηγηθούν εκ νέου της χώρας.

  Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

  Αναφορικά με την εικόνα στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων στο Δουβλίνο, αυτή αντικατόπτριζε σαφώς την οργή και την αγανάκτηση των Ιρλανδών για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν των κυβερνώντων κομμάτων.

  Αξίζει να επισημανθεί πως η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε επίσης τους φόβους για αστάθεια, η οποία θα επηρεάσει την ακόμη εύθραυστη ιρλανδική οικονομία.

  Αναλυτικότερα, οσον αφορά στην πρώτη δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής αφότου έκλεισαν στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα και διεξήχθη σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού 'Εντα Κένι έλαβε 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

  Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.

  Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.

  Αντίθετα, το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει τη δύναμή του από 4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE.

  Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.

  Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τρία σενάρια είναι πιθανά: η ανανέωση της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό διευρυμένου με ανεξάρτητες προσωπικότητες και τα μικρά κόμματα που θα διαπραγματευτούν την υποστήριξή τους σε κάθε περίπτωση. Η διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο σχηματισμός ενός ιστορικού συνασπισμού μεταξύ των δύο αντιπάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς που κυβερνούν εναλλάξ τη χώρα από το 1932, του Φίνε Γκάελ και του Φιάνα Φάιλ.

  Η τελευταία αυτή επιλογή έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα από τον 'Εντα Κένι, ωστόσο συζητείται από πολλούς σχολιαστές σήμερα.

  Ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες...) και κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (+13 μονάδες σε σχέση με το 2011), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η αύξηση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.

  Τα κόμματα θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

  Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Πρωθυπουργός Θουριγγίας: Η πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε επιδρά αρνητικά και στη Γερμανία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα