• Διεθνή ΜΜΕ για το προσφυγικό: Είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό το πρόβλημα

  1:50 πμ, Σαββατο 27 Φεβ 2016 1:50 πμ, Σαββατο 27 Φεβ 2016

  Στην προσφυγική κρίση αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζοντας στα περισσότερα δημοσιεύματα πως δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό.

  «Δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, όμως βλέπουμε την «αλληλεγγύη» να «φεύγει από το παράθυρο», σχολιάζει η αναλύτρια Μέγκαν Γκριν στους New York Times.

  «Φόβοι ότι η ΕΕ οδηγείται σε αυτό-καταστροφή στη μεταναστευτική κρίση» αναφέρει το CNBC.

  «Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποκλείσουν την Αθήνα δεν έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση ή το χρέος, έχουν να κάνουν με τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό έναντι της Ελλάδας. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα ενίσχυε την προκατάληψη ότι η Ελλάδα είναι μη ευρωπαϊκή. Και η Ευρώπη θα ανακάλυπτε σύντομα ότι ένας τέτοιος συλλογικός αυτοακρωτηριασμός δεν προωθεί τους δημοκρατικούς σκοπούς. Αρνούμενη στους Έλληνες το δικαίωμα να αποκαλούνται πραγματικοί Ευρωπαίοι και αναπαράγοντας ταπεινώσεις του παρελθόντος, η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα στον φασισμό που εκφράζει η Χρυσή Αυγή », γράφει στο Foreign Policy o Μ. Χέρτζφελντ καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Harvard.

  «Η Ελλάδα ανακαλεί την Πρέσβη της στη Βιέννη», μια ένδειξη εντεινόμενης εχθρότητας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την αποτυχημένη προσφυγική πολιτική της που θέτει σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν. «Η ανάκληση της πρέσβεως από την Αυστρία είναι μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι εξαγριωμένη αλλά χρειάζεται βοήθεια επίσης», σχολίασε ο Μουτιάμπα Ραχμάν της Eurasia Group στους Financial Times.

  «Η κίνηση αυτή των ελληνικών αρχών αντανακλά την εντεινόμενη οργή της Ελλάδας για την άδικη κριτική που δέχεται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ υπογραμμίζεται ο διχασμός που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε.. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

  Ορθολογικές λύσεις για την προσφυγική κρίση έχουν προταθεί προ πολλού και περιλαμβάνουν την επανεγκατάσταση προσφύγων ανά την Ευρώπη, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την συμφωνία με την Τουρκία και τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών όταν διαπιστώνεται πως δεν δικαιούνται ασύλου. Αυτό που λείπει δεν είναι το σενάριο, αλλά η εφαρμογή του. Οι γέφυρες πρέπει να αποκατασταθούν και όχι να ανακαλούνται πρέσβεις. Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα πρέπει να καταγράφονται και να προστατεύονται σωστά και όχι να προωθούνται αλλού. Οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις ίσως δημιουργούν την εντύπωση ότι προέχει η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, ισχύει όμως το αντίθετο. Η ΕΕ είναι μία πλούσια λέσχη με 500 εκατομμύρια κατοίκους και οφείλει να μπορεί να διαχειριστεί την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων. Αυτό θα συμβεί μόνο συλλογικά και μετά από στενές και ψύχραιμες διαβουλεύσεις - και όχι με πανικόβλητες και μεμονωμένες ενέργειες που απλά επιδεινώνουν το πρόβλημα» γράφει o Guardian.

  H Welt, το Stern , η SZ αναφέρονται στις δηλώσεις του διευθυντή της Καγκελαρίας Πίτερ Αλτμάγιερ ο οποίος ζήτησε την κοινή στήριξη της Ελλάδας από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα το να βρισκόμαστε σε ανοικτή διαμάχη», δήλωσε στο ARD αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει από τη συνεννόηση της Αυστρίας με τα βαλκανικά κράτη για το κλείσιμο των συνόρων. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταλύματα για τους πρόσφυγες στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Αν η ελληνική πλευρά χρειάζεται βοήθεια, θα πρέπει να γίνει επ’ αυτού συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο Αλτμάγιερ.

  Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει στην προσφυγική κρίση γράφει το Focus υπογραμμίζοντας πως το SPD προειδοποιεί τα κράτη της ΕΕ για τις δραματικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης με το να την φορτωθεί μόνο η Ελλάδα. Αν 11 εκατ. Έλληνες εκπροσωπώντας 500 εκατ. Ευρωπαίους ήθελαν να λύσουν την κρίση,«αυτό είναι μια μετάθεση στους ασθενέστερους», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν χθες στο Βερολίνο. Και ο επικεφαλής του κόμματος Σ. Γκάμπριελ τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «βούλιαγμα» της Ελλάδας.

  «O Αυστριακός Πρόεδρος Χ. Φίσερ δηλώνει “έκπληκτος” για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας» γράφει η Der Standard.

  «Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την οργή της Ελλάδας, ακόμη κι αν είναι γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν δεν κατέβαλαν και μεγάλη προσπάθεια να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» γράφει η FAZ .

  «Η συνάντηση των βαλκανικών χωρών χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος» καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να λύσει την προσφυγική κρίση χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας. γράφει η Welt.

  «Αυτό που μηχανεύτηκαν οι χώρες των Βαλκανίων με την Αυστρία επιτρέπει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο να ακολουθήσει την πολιτική μιζέρια – τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν φυσικά να κατανείμουν 160000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, αλλά δεν τήρησαν τίποτα απ’ όλα αυτά, γράφει το Focus.

  «Πιστεύοντας σε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ηγέτες της Ευρώπης καθόρισαν προθεσμία μέχρι την άνοιξη για να δοθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση. Ωστόσο η πραγματικότητα τους ξεπερνά, καθώς πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη συρρεύσει στην Ελλάδα και σχεδόν 10.000 στην Ιταλία. Η πρωτοβουλία της Αυστρίας με τα Δυτικά Βαλκάνια, ανέθεσε στην ΠΓΔΜ να πράξει ότι δεν μπόρεσε η ΕΕ με την Ελλάδα και την Ιταλία. Η λύση αυτή δεν είναι ιδανική, καθώς η πίεση που δημιουργείται έτσι στην Ελλάδα, ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασθενέστερων χωρών της ΕΕ. Αλλά τουλάχιστον αυτό είναι ένα σχέδιο συντονισμένης δράσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο πολιτικό μέτωπο προτείνοντας δημοψήφισμα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εντολή να επιβάλλουν την επιλογή τους στους πολίτες. Η νομιμοποίηση της ΕΕ εξαρτάται από την επιτυχία της. Οι ισχυροί της ΕΕ, Ολάντ και Μέρκελ , γνωρίζουν άραγε ότι διακυβεύεται η επιβίωση της; γράφει η Le Figaro σε κύριο άρθρο της .

  «Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης την Πέμπτη, ήταν άλλη μια απόδειξη της ανικανότητάς της να υπερβεί την προσφυγική κρίση. Αλληλοκατηγορίες, αποκλίσεις ανάμεσα ακόμα και σε φιλικές χώρες όπως Γαλλία-Βέλγιο, Γερμανίας-Αυστρίας. Πλήρης απουσία αλληλεγγύης ενός μέρους των χωρών (Αυστρία-Ανατολικές χώρες) προς μια Ελλάδα που μετατρέπεται με μεγάλη ταχύτητα σε «παγίδα προσφύγων». Η Αθήνα μάλιστα ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Αυστρία. Οι υπουργοί βέβαια επανέλαβαν την θέλησή τους να βρεθεί κοινή λύση και να συνεχίσουν προς την επίτευξη του σχεδίου της μετεγκατάστασης, την προσπάθεια μέσω των hot spot κτλ, αλλά οι βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, με την Αυστρία πρώτη, δεν μετακινήθηκαν από την απόφασή της να περιορίσουν απαγορευτικά την υποδοχή προσφύγων. Έστω και καταδικάζοντας πολύ άμεσα πια την Σένγκεν.»Υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει εντελώς», προειδοποίησε ο Αβραμόπουλος. Ο Μουζάλας ήταν σκληρός. Κατηγόρησε επί μακρόν την Αυστρία, για την σύγκληση εν απουσία της Ελλάδας, της συνόδου της Τετάρτης για το κλείσιμο των συνόρων. «Καταδίκασε μια διαδικασία εχθρική» επιβεβαιώνουν διπλωμάτες. Οι ανατολικές και βαλκανικές χώρες καταδίκασαν με τη σειρά τους την Ελλάδα, ότι δεν έκανε αυτό που έπρεπε για να σταματήσει τους πρόσφυγες. Καζνέφ και ντε Μεζιέρ αντίθετα υπερασπίστηκαν την Αθήνα, αναφέροντας ότι έκανε πολλές προσπάθειες (με παράδειγμα τα 4 λειτουργικά πλέον hot spot) και ότι χρήζει βοήθειας. Κάποιοι μάλιστα αμφισβήτησαν ακόμα και τα στοιχεία της Frontex και έκριναν ότι στην Ελλάδα φτάνουν περισσότεροι μετανάστες παρά πρόσφυγες. Το επίπεδο των επιχειρημάτων έχει πέσει, αναφέρουν διπλωμάτες. Η θέληση για κοινές λύσεις δεν είναι μεγάλη, η πίεση της κοινής γνώμης των κρατών είναι έντονη, συμπλήρωσε η Σουηδή υπουργός Σομαρούγκα . Πραγματικά, από τις αρχές της χρονιάς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις απέχουν από τις κοινές λύσεις των Βρυξελλών. Η μόνη πρόταση της επιτροπής τον Δεκέμβριο ήταν η δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής-συνοριοφυλακής, πρόταση που την επικροτούν όλοι, διαπιστώνουν ότι προχωράει γρήγορα και αναμένουν την έγκριση του κοινοβουλίου πριν το καλοκαίρι. Η Μέρκελ είναι πλέον η μόνη στην Ευρώπη-με την Επιτροπή- που στηρίζει την υποδοχή των προσφύγων, αλλά είναι τόσο απομονωμένη ώστε δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε τις πρωτοβουλίες της φιλικής της Αυστρίας. Παράλληλα η συμφωνία με την Τουρκία για μείωση των ροών παραμένει νεκρό γράμμα. Η πρωτοβουλία του NATO θα μπορούσε να βοηθήσει. «Θα πρέπει να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, πχ να σταλεί ένα πλοίο γεμάτο πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Τουρκία», αναφέρει διπλωμάτης. Εν αναμονή οι Βρυξέλλες αφήνουν να εκκρεμεί και μία πρόταση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεν το έχουμε δει ακόμα. Στο έδαφος η κατάσταση είναι ακόμα επείγουσα καθώς όλο και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα», γράφει η Le Monde.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Άμεση συνάντηση με Καμμένο και περιφρούρηση του στρατοπέδου στα Γιαννιτσά αποφάσισε ο Δήμος Πέλλας

  Κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο στα Σκόπια

  Ο Κώστας Μπακογιάννης στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων - ΦΩΤΟ

  Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα - ΦΩΤΟ

  WSJ: Οι Βρυξέλλες έχουν "plan B" για εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα