Ικανοποιημένος από τη συμφωνία με τη Βρετανία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε αργά χθες βράδυ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά «εξαίρεση από τους κανόνες» της ΕΕ στη συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην Ευρώπη, όπως είχε πάντα (…). Δεν είναι στη Σένγκεν, δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν τηρεί τη Χάρτα των Δικαιωμάτων — αλλά δεν υπήρξε καμιά εξαίρεση από τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη περί αναθεώρησης των συνθηκών και παραχώρησης δικαιώματος βέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, κάτι που για τη Γαλλία ήταν πολύ σημαντικό», ανέφερε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Εξάλλου η συμφωνία δεν σημαίνει την άμεση αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά την ένταξη των άρθρων της σε αυτήν «όταν υπάρξει, μια μέρα, διαδικασία αναθεώρησης», επέμεινε.

Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε ότι υπήρξε άλλο ένα «πολύ σημαντικό» σημείο που κάλυψε τα ζητούμενα του Παρισιού: το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «αποδέχθηκε την ισότητα των χρηματοοικονομικών κέντρων».

«Δεν ήθελα να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου σε σύγκριση με τα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά αντιθέτως «να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, βάσει των ίδιων ρυθμιστικών διατάξεων, των ίδιων οργάνων, των ίδιων αρχών», και να μην εμποδίζει τίποτε «τη θέσπιση νέων κανόνων από τα ίδια όργανα, τις ίδιες αρχές», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για τον Ολάντ, «έγιναν τα πάντα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εμποδίζει την πορεία προς το μέλλον της Ευρώπης».

«Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν ναι (σ.σ. στο δημοψήφισμα) θα συνεχίσουμε να προχωράμε», όμως «εάν πουν όχι», πρέπει «η Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη περισσότερο» προς την ολοκλήρωση, τόνισε.

«Η νίκη θα κριθεί (σ.σ. στο δημοψήφισμα που πιθανολογείται να διεξαχθεί) τον Ιούνιο, όταν θα μάθουμε εάν οι Βρετανοί θέλουν να παραμείνουν ή όχι στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση», συνέχισε ο Ολάντ, τονίζοντας πως χθες βράδυ «δεν υπήρξε νίκη κάποιου έναντι κάποιου άλλου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κάμερον: Συμφωνία αρκετή για να προτείνω παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τουσκ – Κάμερον επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ