DW: Αισιόδοξη η Μέρκελ για το προσφυγικό

Ικανοποιημένη δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ από τις συνομιλίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αφορούν το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, παρά τον βραδύ ρυθμό με τον οποίο προχωρούν.

Μέχρι στιγμής η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί σήμερα επιβεβαίωσε απλά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί μέχρι τώρα. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μικρό βήμα. Παρά ταύτα η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει λόγο για πρόοδο.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τη συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης ΕΕ και Τουρκίας που εκπονήθηκε το Νοέμβριο του 2015. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όχι απλά στήριξαν το σχέδιο, αλλά το θεωρούν ύψιστη προτεραιότητα για μια κοινή προσφυγική πολιτική. Με αυτό το σχέδιο η ΕΕ ευελπιστεί ότι θα πετύχει την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και κατ’ επέκταση τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από τον Νοέμβριο έχουν γίνει αρκετά βήματα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής, της Ελλάδας και της Frontex.

Η ΕΕ ελπίζει στη συνεργασία με την Τουρκία

Η ΕΕ φαίνεται να έχει υψηλές απαιτήσεις από την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού. Μόνο εάν λειτουργήσει η προστασία των συνόρων στο Αιγαίο θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων.

Γι’ αυτό ποντάρει στη συνεργασία με την Τουρκία και προγραμματίζει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου όπου θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα η Γερμανίδα πολιτικός απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της Αυστρίας και το αμφιλεγόμενο πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στη χώρα, μέτρο με το οποίο διαφωνεί η καγκελάριος και το οποίο δεν θα εφήρμοζε ποτέ η ίδια στη Γερμανία. Η κ. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι απλώς «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων» με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος επισήμανε πως οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ «με νόμιμο τρόπο» από την Τουρκία, μόλις υπάρξει επιτυχία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η εν λόγω κατανομή πάντως θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Έτινγκερ: Να στείλουμε 8.000 συνοριοφύλακες στην Ελλάδα

Γιώργος Τσίπρας: Άλλα λέγαμε πριν το Γενάρη και άλλα αναγκαστήκαμε να κάνουμε -ΒΙΝΤΕΟ

Λεβέντης: Εάν ο Μητσοτάκης δεν συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα θα το κάνει ο Καραμανλής – BINTEO

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ