Μπλόκα αγροτών και στη Γαλλία – ΒΙΝΤΕΟ

Μπλόκα σε δρόμους της δυτικής, νοτιοδυτικής και κεντρικής Γαλλίας έχουν στήσει οι αγρότες της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της τιμής των προϊόντων που παράγουν. 

“Λε Φολ, βιάσου, τα πράγματα πάνε άσχημα στην ύπαιθρο!” έγραφε ένα πανό των αγροτών, στα προάστια της Τουλούζης, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ να λάβει γρήγορα μέτρα. “Ένα τσιγάρο = 35 λεπτά· ένα λίτρο γάλα = 28 λεπτά. Βρείτε το λάθος” είχαν γράψει σε άλλο πανό. 

Συνολικά, περίπου 70 τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε ένα εμπορικό κέντρο της πόλης. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες τους πέταξαν κοπριά και άχυρα στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου.

Στη δυτική Γαλλία, εκατοντάδες τρακτέρ όδευαν την ίδια στιγμή προς την πόλη Ρεν.  Από την Δευτέρα, άλλοι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο σε ένα κέντρο διανομής στην Ιζέρ ενώ ανατολικότερα έχουν αναφερθεί επίσης και αποκλεισμοί δρόμων.

Εδώ και περίπου έναν μήνα οι αγρότες κινητοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητώντας τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Με τις κινητοποιήσεις τους θέλουν κυρίως να ασκήσουν πιέσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται ήδη μεταξύ της κυβέρνησης και των διανομέων των προϊόντων με σκοπό οι τελευταίοι να αναθεωρήσουν την πρακτική του καθορισμού των τιμών.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Δευτέρα από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να της παρουσιάσουν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, πριν από μια σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 25 Φεβρουαρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ