• Brexit και προσφυγικό στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

  2:06 μμ, Τετάρτη 17 Φεβ 2016 2:06 μμ, Τετάρτη 17 Φεβ 2016

  Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

  «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

  «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχθηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

  Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών. Όπως υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τουσκ αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη στις 10 το πρωί, ενώ το μεσημέρι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» δηλαδή τους ηγέτες των χωρών που προωθούν ένα σχήμα νόμιμης μεταναστευτικής οδού για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

  Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη θα τεθεί στο τραπέζι των 28 τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

  Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο στις 6 ώρα Ελλάδας με το βασικό θέμα, τη σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.

  Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση το βράδυ, μετά το δείπνο, ενώ σημείωσε ότι την Παρασκευή το πρωί θα λάβει χώρα ένα ανεπίσημο πρωινό με το ίδιο θέμα και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συζήτησης.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της ΕΕ «απαντά σε όλες τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κάποια αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας βρίσκονται ακόμα ανοιχτά και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Μεταξύ αυτών των σημείων είναι το ζήτημα της αναστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων, η προβλεπόμενη διάρκεια της και το κατά πόσο η πρόβλεψη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα κράτη-μέλη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Γιούνκερ: Δεν είναι πολιτικά αποδεκτό το κλείσιμο των συνόρων

  Μοσκοβισί: Επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα

  Σταθάκης: Θέλουμε μεγάλη μεταβατική περίοδο για τα "κόκκινα" δάνεια

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα