Τα έξι κράτη-ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θέλουν στενότερη ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Τα έξι ιδυτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν απόψε στη Ρώμη έτοιμα να δώσουν νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα 28 κράτη μέλη θα μείνουν εκτός της στενότερης ολοκλήρωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση του ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών αυτών (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία), που συναντήθηκαν απόψε και συζήτησαν τον «κοινό προβληματισμό για το πώς να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση» περαιτέρω.

Δηλώνοντας πίστη στην Ευρώπη, παρότι αυτό μοιάζει να πηγαίνει «αντίθετα στο ρεύμα», όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι έξι χώρες εξέφρασαν τη θέση πως η ΕΕ παραμένει η «καλύτερη απάντηση» στις σημερινές προκλήσεις και κάλεσαν να προχωρήσει μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη, όπως αυτή των προσφύγων.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας όλο και πιο στενής ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή αυτή διακήρυξη είναι ανοικτή για όλους, αλλά στο κείμενο γίνεται η ρεαλιστική παραδοχή πως πολλά κράτη μέλη δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Τα έξι κράτη σημείωσαν πως η ΕΕ επιτρέπει να ακολουθηθούν «διαφορετικές πορείες» όσον αφορά την ολοκλήρωση.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση» του γεγονότος ότι «υπάρχουν δυσκολίες, ότι δεν μοιράζονται όλες οι χώρες την ίδια άποψη για την απαίτηση και τη σημασία που έχει η κοινή δέσμευση» προς αυτό, αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στα εμπόδια που ενσκήπτουν για παράδειγμα στην εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε χαριτολογώντας στο «μικρό τραπέζι» γύρω από το οποίο κάθισαν οι υπουργοί, κάτι που, όπως είπε, επέτρεψε να γίνει μια «πολύ ωφέλιμη συζήτηση».

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι μια ιδέα που ουδέποτε τύγχανε καλής υποδοχής στην Ευρώπη, παρότι είναι ήδη πραγματικότητα — στην ευρωζώνη συμμετέχουν οι 19 από τις 28 χώρες. Αλλά πλέον για τη Ρώμη, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτή η Ευρώπη μεταβλητής γεωμετρίας δεν είναι πλέον ταμπού: συζητείται ανοικτά.

Η σημερινή συζήτηση, η οποία ήταν «άτυπη» και δεν υποκαθιστά άλλα «σχήματα» και όργανα διαλόγου της ΕΕ, θα επαναληφθεί στο Βέλγιο, είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο γαλλογερμανικός άξονας ζητά ταχύτερη δράση στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Προειδοποίηση Ρέντσι: Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει έχει τελειώσει

Ε.Ε: Ο πρώτος νόμος ασφαλείας στον κυβερνοχώρο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ