Πάτησε πάλι το… κουμπί ο Κιμ Γιόνγκ Ουν – Αντιδράσεις από τη νέα εκτόξευση πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Με αφορμή αυτό, ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου ασφαλείας, ενώ την ενέργεια του Κιμ Γιόνγκ Ούν, καταδίκασαν Κίνα και Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης κι έκανε λόγο περί μιας «καθαρής παραβίασης» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε εξάλλου ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατά την Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων.

Κίνα: Η εκτόξευση του πυραύλου της Β. Κορέας θα κλιμακώσει την ένταση

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, έκρινε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» σε σχόλιό του.

Η κορεατική χερσόνησος δεν πρέπει να πυρηνικοποιηθεί ούτε να συρθεί σε πόλεμο, σύμφωνα με το σχόλιο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της.

Μολονότι τα σχόλια της σύνταξης του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις, συχνά αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ηγεσίας.

ΟΗΕ – Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου “δορυφόρου” από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Αμύνης.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο – ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει -τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Μπαν Γκι-Μουν: Λυπηρή η ενέργεια της Βόρειας Κορέας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι Βόρεια Κορέα διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση την Κυριακή.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: breakingnews.com

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο με την πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας – ΒΙΝΤΕΟ

ΗΠΑ: Αγοράζουν «έξυπνες» βόμβες και πυραύλους λόγω ISIS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ