Το κέντρο Σιμόν Βίζενταλ του Ισραήλ καλεί τους Κροάτες να αποπέμψουν υπουργό τους

Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ του Ισραήλ κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Κροατίας να αποπέμψει τον υπουργό πολιτισμού της χώρας, τονίζοντας ότι τηρεί περιφρονητική στάση έναντι της κροατικής αντίστασης στον φασισμό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ισραηλιτική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε «κατάπληξη και αγανάκτηση για πολλές ενέργειες και σχόλια που έχουν γίνει» από τον υπουργό Ζλάτκο Χασανμπέγκοβιτς.

Ο Χασανμπέγκοβιτς έχει απορρίψει στο παρελθόν τις επικρίσεις αυτού του είδους, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες. Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια χθες.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ, η Κροατία βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή και την κυβερνούσαν συνεργάτες τους, οι Ουστάσι. Χιλιάδες Κροάτες είχαν ενταχθεί στην αντίσταση, κίνημα που τελούσε υπό την ηγεσία των κομμουνιστών, και πολέμησαν εναντίον των δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους.

Η Κροατία είναι σήμερα κράτος μέλος της ΕΕ.

«Καλούμε την κροατική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον Χασανμπέγκοβιτς με ένα πρόσωπο κατάλληλο για τον θώκο του υπουργού Πολιτισμού, που θα φέρει τιμή και κύρος στο αξίωμα, αντί να ντροπιάζει τη χώρα του μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου Βίζενταλ, ο Εφραίμ Ζούροφ, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κέντρου.

Η κροατική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την έκκληση αυτή — ούτε ο Χασανμπέγκοβιτς προσωπικά.

Ο Ζούροφ κατηγορεί τον Κροάτη υπουργό, ιστορικό που δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των εκδόσεων, πως αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονική φύση του υποστηριζόμενου από τους ναζί καθεστώτος των Ουστάσι και ότι επιδεικνύει περιφρόνηση έναντι των Κροατών που πολέμησαν εναντίον του.

Ο Χασανμπέγκοβιτς είναι μέλος της κεντροδεξιάς κροατικής κυβέρνησης συμμαχίας, που σχημάτισαν το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το μικρό ρεφορμιστικό κόμμα Μοστ.

Τον διορισμό του Χασανμπέγκοβιτς είχαν ήδη επικρίνει έντονα τόσο οργανώσεις πολιτών, όσο και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της Κροατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Yedioth Ahronoth: «Χακάρισμα» δικτύων της ισραηλινής αεροπορίας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – ΦΩΤΟ

Ισραήλ: Θα εξετάσει τη γαλλική πρόταση για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους

Ισόβια για τον φόνο Παλαιστινίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ