Der Spiegel: Οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία έπρεπε να γίνουν πληροφοριοδότες της BND

Ως πληροφοριοδότες χρησιμοποιούσε τους αιτούντες άσυλο στη χώρα η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε κυριακάτικο (31/1) δημοσίευμα του στην ηλεκτρονική του διεύθυνση το περιοδικό «Der Spiegel» με τη είδηση, βέβαια, να διαψεύδεται από το υπουργείο εσωτερικών της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα σημειωνόταν πως επί 13 χρόνια και δη από το 2000 έως το 2013 η BND χρησιμοποιούσε τους πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες. Επί της ουσίας, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η παροχή αυτών των «υπηρεσιών» ήταν υποχρεωτική και αυτό γιατί διαφορετικά οι πρόσφυγες θα έβλεπαν την αίτηση για άσυλο να απορρίπτεται, αν και εφόσον δεν δέχονταν να συλλέξουν στοιχεία και να τα κοινοποιήσουν στη γερμανική υπηρεσία.

Το περιοδικό, ταυτόχρονα, επικαλείται γι’ αυτό το ρεπορτάζ έκθεση, που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας κατόπιν αιτήματος του κόμματος Die Linke.

Επίσης στο ρεπορτάζ τονίζεται πως κατά τη διάρκεια των 13 ετών, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών

«Όταν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικά εσφαλμένο… Η αξιοπιστία των πληροφοριών που συνελέγησαν με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να τεθούν σε αμφισβήτηση», δήλωσε η Μαρτίνα Ρένερ, που είναι μέλος του Die Linke.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel

Διαβάστε επίσης:

Ο δρόμος για την Γερμανία: 2.400 δολάρια

Ακροδεξιά πολιτικός ζητά να πυροβολούνται οι μετανάστες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ