Σοκαριστικός ο αριθμός των νεκρών προσφύγων τον Ιανουάριο στη Μεσόγειο

Μόνο η ανάγνωση του αριθμού σοκάρει. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έδωσε την Παρασκευή (29/1) στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν πως μόνο τον Ιανουάριο του 2016 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015.

Συγκεκριμένα, ως τις 28 του τρέχοντος μήνα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο 218 άνθρωποι και για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος να σημειωθεί πως ο ίδιος αριθμός είχε καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Συν τοις άλλοις, 26 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία με τον Δ.Ο.Μ να εξηγεί ότι οι διακινητές α και τα γεμίζουν με ακόμη περισσότερους ανθρώπους από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Τζόελ Μίλμαν, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι ακόμη πιο ριψοκίνδυνες πρακτικές των διακινητών ενδέχεται να οφείλεται στον «πανικό στην αγορά πως όλο αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμη», διότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος επισήμανε πως κατά τα φαινόμενα νέες συμμορίες ελέγχουν τις μεταναστευτικές οδούς της βόρειας Αφρικής.

«Υπήρξε μια πολύ αξιοσημείωτη περίοδος στα τέλη της χρονιάς, όταν δεν αναχωρούσαν πλεούμενα από τη Λιβύη και είχαμε ακούσει από τις πηγές μας στη βόρεια Αφρική πως αυτό οφειλόταν σε μάχες ανάμεσα σε φυλές ή ανάμεσα σε συμμορίες για τον έλεγχο της αγοράς», ανέφερε ο Μίλμαν.

«Και τώρα που (η διακίνηση) εντείνεται ξανά και μοιάζει να είναι πιο θανάσιμη, αναρωτιόμαστε: ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτών των οργανώσεων που ανέλαβαν τη διακίνηση;», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Διάσωση 48 προσφύγων στη Σαμοθράκη

Πιτέλα: Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα…

Ύπατη Αρμοστεία: 107 νεκροί τον Ιανουάριο στο Αιγαίο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ