Ευρωπαίος αξιωματούχος: “Καταγέλαστα τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν”

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

“Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε από τον Νοέμβριο που συλλέχθηκαν τα στοιχεία για την έκθεση με τις ελληνικές υποχρεώσεις στη ζώνη Σένγκεν”, δήλωσε ανώτατη πηγή της Κομισιόν, η οποία ενημέρωσε αργά χθες βράδυ επιλεγμένη ομάδα δημοσιογράφων.

Η ίδια πηγή εξήγησε επίσης ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν με την καταγραφή των εισερχόμενων ατόμων στο έδαφός της, αλλά και η δημιουργία των hot spots και της δυνατότητας φιλοξενίας 50.000 ατόμων. Η πηγή που έχει εξαιρετική γνώση του θέματος και μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι υπάρχει διμερής συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και πώς μόλις πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα έστειλε πίσω 43 Μαροκινούς.

Εξήγησε ότι η λύση για το προσφυγικό ζήτημα είναι η καταγραφή των πάντων, η επιστροφή του 40% στην Τουρκία (όσοι δεν έχουν δικαίωμα για άσυλο) και η μετεγκατάσταση αναλογικά των προσφύγων στην ΕΕ μέσα από ένα μόνιμο σύστημα αναδιανομής.

Ωστόσο χαρακτήρισε “καταγέλαστη” τη σύνδεση που έκαναν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και αλλού, των ελληνικών υποχρεώσεων με “έξοδο της χώρας από το Σένγκεν”. Η πηγή είπε μπροστά σε 15 δημοσιογράφους: “γελάω με τον Τύπο που γράφει για αποπομπή από το Σένγκεν και όχι δεν ελέγχει αν απλά υπάρχει η διαδικασία, αλλά ξεχνά ότι η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα Σένγκεν”, είπε.

Συνέχισε δε λέγοντας: “τι νομίζετε, ότι θα πάει ο μετανάστης στο γκισέ στην Αθήνα και θα ρωτήσει πόσο πάει η business για Παρίσι;”.

Επεσήμανε δε ότι “κανείς στην Ένωση και κυρίως στην Κομισιόν δεν σκοπεύει να δικαιολογήσει το να κατεβάσει κανείς, από τιμωρητική διάθεση ελληνικές πτήσεις στις εκτός Σένγκεν αφίξεις”.

Η ίδια πηγή, κατέληξε λέγοντας ότι “ακόμα και τα σύνορα της Γερμανίας, που θα παραταθούν οι έλεγχοι, είναι στην πράξη ανοιχτά, δεν έχουν κλείσει, καθημερινά περνάει χιλιάδες κόσμου”. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς ότι οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, επεσήμανε όμως ότι “η χώρα είναι ερείπια από την οικονομική κρίση και πρέπει να βοηθηθεί πολύ περισσότερο”, εξήγησε όμως ότι η Κομισιόν δεν έχει καταλήξει “αν οι Έλληνες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους γιατί δεν μπορούν, δεν ξέρουν πως ή δεν θέλουν”.

“Το να χτίσεις ένα hot spot και να βάλεις 100 κομπιούτερ”, είπε, “δεν θέλει αρχιτεκτονική υπεροχή”, “τα έχουμε πληρώσει αυτά”, συμπλήρωσε “και η κυβέρνηση την μία είπε ότι θα τα έχει έτοιμα στα τέλη Οκτωβρίου, μετά στα τέλη Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, τώρα μας λέει για το Μάρτη – ας φτιάξει κάτι να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να έχουμε κάτι να πούμε”.

Παρομοίως η Νατάσα Μπερτρώ, εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε χθες και επισήμως ότι ο στόχος της προχθεσινής έκθεσης για την Ελλάδα και τη ζώνη Σένγκεν είναι “το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα”, όπως μετέδωσε μερίδα του Τύπου.

“Δεν προβλέπεται από κανένα μηχανισμό”, είπε η εκπρόσωπος, διαψεύδοντας την άποψη ότι ο σκοπός της έκθεσης έχει να κάνει σε οτιδήποτε με μέτρα κατά της Ελλάδας. “Δεν έχουμε ως στόχο, ούτε επιθυμούμε, ούτε συζητάμε ή συζητήσαμε ποτέ τον αποκλεισμό μιας χώρας, ή την αναστολή της Συνθήκης”, εξήγησε και επανέλαβε ότι στο τέλος της διαδικασίας το μόνο που δικαιολογείται είναι η παράταση ελέγχων που ήδη υπάρχουν σε συγκεκριμένα χερσαία σύνορα μεταξύ κρατών μελών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών Diederik Samsom, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Ολλανδική Εφημερίδα De Volkskrant, ο Mark Rutte, Πρωθυπουργός της χώρας που έχει αυτό το εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου, προωθεί τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη συμφωνία επί ενός σχεδίου για το Προσφυγικό.

Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ