• Σχέδιο – σοκ για αποκλεισμό της Ελλάδας

  10:55 πμ, Τετάρτη 27 Ιάν 2016 10:55 πμ, Τετάρτη 27 Ιάν 2016

  Μυστικό σχέδιο «αποκλεισμού» της Ελλάδας, που προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας, φέρεται να επεξεργάζεται η Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

  Το εξυφαινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν η ιστοσελίδα Politico και η Die Welt.

  Στην επίμαχη επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να παρέχει τη στήριξη του προς της Αρχές της ΠΓΔΜ για «τον έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών και παροχής εξοπλισμού» από μεικτές δυνάμεις που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.

  Όπως σχολιάζει το Politico, αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζεται είναι η μετατόπιση των νοτίων συνόρων της Ευρώπης, από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει γνώση της επιστολής Γιούνκερ.

  Επίσημη τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγούσαν χθες προς το «Έθνος», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της Κομισιόν, ότι «έως ότου αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά μας (και να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες) έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτό να συμβεί».

  Άρα: Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να φυλαχθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να μην εισέρχονται οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα και να «ανεβαίνουν» προς τον Βορρά. Όμως επειδή η Frontex δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε τρίτες χώρες, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Σκοπίων και των κρατών-μελών που επιθυμούν να στείλουν δικούς τους συνοριοφύλακες εκεί.

  Σε αυτές τις «διμερείς συμφωνίες» φαίνεται πως αναφέρεται και ο ίδιος ο Γιούνκερ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα – μέλος της ΕΕ και άρα, βάσει των ισχυόντων κανονισμών, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν τα σύνορα της γειτονικής μας χώρας.

  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt», οι χώρες που εμφανίζονται «πρόθυμες» να θέσουν δικούς τους συνοριοφύλακες στη διάθεση των Σκοπίων, θα ενισχυθούν, πιθανότατα, με κοινοτικά κονδύλια.

  Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στην επιστολή του ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, οφείλουν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διάσχιση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

  Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφος της» καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Στο κολέγιο οι ελληνικές υποχρεώσεις

  Αυξήθηκε στους έξι ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο της Κω

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα