• Η Google τιμά τον «πατέρα» της κλίμακας Scoville - ΒΙΝΤΕΟ

  8:10 πμ, Παρασκευή 22 Ιάν 2016 8:10 πμ, Παρασκευή 22 Ιάν 2016

  Στην επέτειο των 151 χρόνων από την γέννηση του Αμερικανού φαρμακοποιού Wilbur Lincoln Scoville αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google.

  Γεννημένος στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ στις 22 Ιανουαρίου του 1865, ο Wilbur Lincoln Scoville ήταν χημικός, βραβευμένος ερευνητής, καθηγητής φαρμακολογίας και δεύτερος αντιπρόεδρος του αμερικανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.

  Έμεινε γνωστός στην ιστορία της φαρμακευτικής για την «κλίμακα Scoville» που επινόησε το 1912, καθώς εργαζόταν στο φαρμακευτική εταιρεία Parke-Davis.

  Το 1895 εξέδωσε το περίφημο βιβλίο «Τhe Art of Compounding», ενώ ακολούθησαν άλλες οχτώ ανατυπώσεις μέχρι το 1960.

  Στο βιβλίο του, «Τhe Art of Compounding» (Η Τέχνη της παρασκευής συνθέσεων), γίνεται μια από τις πρώτες αναφορές του γάλατος ως αντίδοτο για το κάψιμο του πιπεριού. Ωστόσο, είναι πιο γνωστός για την οργανοληπτική εξέτασή του, η οποία χρησιμοποιεί ανθρώπους για πειραματόζωα για να μετρήσει την καυστικότητα στις πιπεριές.

  Η κλίμακα Scoville είναι μια μέτρηση της καυστικότητας διαφόρων κόκκινων πιπεριών (chilli peppers). Ο αριθμός των μονάδων Scoville δείχνει την ποσότητα της υπάρχουσας καψαϊκίνης (capsaicin). Καψαϊκίνη είναι μια χημική ένωση που διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα, ιδιαίτερα τους βλεννογόνους.

  Η μέθοδός του ήταν γνωστή ως «Οργανοληπτικό Tεστ Scoville» (Scoville Organoleptic Test). Στο τεστ λάμβαναν μέρος συνήθως γευσιγνώστες, οπότε έπαιζε ρόλο η αξιολόγηση των ατόμων.

  Η διαδικασία ήταν η εξής: Σε συγκεκριμένη ποσότητα αποξηραμένων chillies και αφού έβγαζαν το έλαιο της καψακαϊκίνης προσέθεταν σε αυτό διάλυμα ζαχαρόνερου μέχρι το κάψιμο να είναι μόλις ανιχνεύσιμο. Έτσι μία γλυκιά πιπεριά έχει 0 στην «κλίμακα Scoville» ενώ υπάρχουν πιπεριές με 1.000.000, όπως η Βhut Jolokia (γνωστή ως ghost pepper) που καλλιεργείται στην Ινδία.

  Σύμφωνα λοιπόν με την κλίμακα Scoville, διάφορα ινστιτούτα ανά τον κόσμο μετρούν την καυστικότητα των ποικιλιών και οι καυτερές πιπεριές διεκδικούν κι αυτές το ρεκόρ Γκίνες καυστικότητας.

  O Wilbur Scoville παντρεύτηκε την Cora Β.Upham το Σεπτέμβριο του 1891, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Amy Augusta και τον Ruth Upham.

  Για ένα διάστημα, διετέλεσε καθηγητής στο Κολέγιο της Massachusetts στη Σχολή Φαμαρκολογίας και Επιστημών Υγείας.

  Το 1922, ο Wilbur Scoville κέρδισε το βραβείο Ebert από την Αμερικανική Φαρμακευτική Ένωση, ενώ το 1929 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής Remington. Το 1929, ο Wilbur Scoville αναγορεύθηκε σε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έφυγε από τη ζωή στις 10 Μαρτίου 1942.

  Δείτε τον πίνακα της κλίμακας Scoville.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα