Ιράν- Μεγαλειώδης νίκη η συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το Σάββατο το ιρανικό έθνος μετά από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

“Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη”, ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του ΣΑ, που πλέον αντικαθίστανται από το ψήφισμα που υιοθέτησε το 15μελες Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου, το οποίο παρατείνει την ισχύ κάποιων περιορισμών του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη την Κυριακή για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ροχανί.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η Γαλλία χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Η διεθνής κοινότητα άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του για τα πυρηνικά λέει ο ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ