Τα παιδιά Σομαλού αντάρτη μηνύουν το “Call of Duty”

Το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι “Call of Duty” μηνύουν τα παιδιά του θρυλικού Σομαλού αντάρτη Τζόνας Σαβίμπι για τον τρόπο που παρουσιάζει τον πατέρα τους στην πιο πρόσφατη έκδοσή του.

Όπως υποστηρίζουν στη μηνυτήρια αναφορά τους τα τρία παιδιά του Αφρικανού αντάρτη ηγέτη, οι ιθίνοντες του παιχνιδιού παρουσιάζουν τον πατέρα τους σαν «έναν βλαμμένο που θέλει να τους σκοτώσει όλους» με αποτέλεσμα να διεκδικούν 1 εκατ. δολάρια για ηθική βλάβη.  

Στο παιχνίδι ο Σαβίμπι ακούγεται να φωνάζει «Μάχη, αδέλφια μου» και «Πρέπει να τελειώσουμε το ΜPLA» εννοώντας τα μέλη του Λαϊκού Κινήματος Απελευθέρωσης της Αγκόλας. 

O Τζόνας Σαβίμπι, ένας από τους πιο χαρισματικούς αντάρτες ηγέτες της Αφρικής, σκοτώθηκε το 2012 σε ηλικία 67 ετών από κυβερνητικές δυνάμεις της Αγκόλα, έπειτα από 35 χρόνια στο αντάρτικο. 

Ο  Σαβίμπι πολέμησε τη δεκαετία του 1960 για την ανεξαρτησία της Αγκόλα από την Πορτογαλία, ενώ φοίτησε στην ιατρική σχολή της Λισσαβώνας, την Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών της Γενεύης, η οποία του απένειμε διδακτορικό και το 1965 στη μαοϊκή Κίνα. Μία δεκαετία αργότερα, το 1975, όταν οι Πορτογάλοι εγκατέλειψαν την Αγκόλα, ο Σαβίμπι έγινε ένας από τους τρεις διεκδικητές της εξουσίας. Τα γεωπολιτικά δεδομένα του Ψυχρού Πολέμου οδήγησαν τη Σοβιετική Ένωση να υποστηρίξει την αριστερή κυβέρνηση της Λουάντα, υπό τον ιατρό και ποιητή Αογκοστίνιο Νέτο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέλεξαν τον ηγέτη της φυλής Μπακόγκο στον βορρά της χώρας, Χόλντεν Ρομπέρτο, ενώ ο Σαβίμπι με βάση τον νότο της χώρας εξασφάλισε την υποστήριξή του από την Κίνα, το καρτέλ των λαθρεμπόρων διαμαντιών, ορισμένους μισθοφόρους και την κυβέρνηση του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.

Αν και μεγάλος θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα και των ανταρτικών μεθόδων των Κινέζων Κομμουνιστών, ο Σαβίμπι έγινε σύντομα το αγαπημένο παιδί της Δύσης και της αντι-κομμουνιστικής σταυροφορίας.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Κέβιν Σπέισι στο Call Of Duty

Ποιο είναι το πιο εθιστικό βιντεοπαιχνίδι;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ