Το αφεντικό κατασκοπεύει νόμιμα τις συνομιλίες σου ; – Δες τι μπορείς να κάνεις

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ένας εργοδότης έχει πλέον το δικαίωμα να παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του εν ώρα εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι να αποκρύψεις τις προσωπικές σου πληροφορίες από τον εργοδότη σου.

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις, αν οι συσκευές στον χώρο εργασίας σου συνδέονται με την προσωπική σου συσκευή. Για να είσαι περισσότερο ασφαλής, σιγουρέψου ότι στη συσκευή που χρησιμοποιείς στη δουλειά. δεν υπάρχει τίποτα που να παραπέμπει σε κάτι εκτός δουλειάς και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, αν έχεις εφαρμογή με mail στο κινητό σου, αυτό σημαίνει ότι συγχέεις τα εργασιακά σου δεδομένα με αυτά της προσωπικής σου συσκευής.

Το δεύτερο που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι ότι κάθε επικοινωνιακή σου δραστηριότητα διεξάγεται σε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς στη δουλειά σου.

Μερικά λογισμικά, όπως το Slack, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου για προσωπικούς και επαγγελματικούς σκοπούς – αλλά αυτό σημαίνει ότι αν συγχρονίσεις τις προσωπικές με τις επαγγελματικές σου επαφές, το αφεντικό σου ενδεχομένως να καταλήξει να διαβάζει τους προσωπικούς σου διαλόγους.

Πολλές εφαρμογές όπως το iMessage, το WhatsApp και το Telegram — κρυπτογραφούν τα μηνύματα, έτσι ώστε να μπορούν να διαβάζονται μόνο από τη συσκευή από την οποία αποστέλλονται και να λαμβάνονται μόνο από τη συσκευή από την οποία διαβάζονται.

Ωστόσο, η κρυπτογράφηση δεν ωφελεί πουθενά αν το αφεντικό σου έχει πρόσβαση στη συσκευή από την οποία αποστέλλονται τα μηνύματα. Αυτό σημαίνει, πως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, αν συνηθίζεις να έχεις κατεβασμένες τέτοιες εφαρμογές στον υπολογιστή της δουλειάς σου.

Αυτό που τέλος είναι εξίσου σημαντικό, είναι να μην χρησιμοποιείς το WiFi του εργασιακού σου περιβάλλοντος. 

 

Πηγή: independent.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση σοκ – Ο εργοδότης μπορεί να παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ