• Μαρτυρία σοκ για τους αποκλεισμένους στη Συρία- «Έτρωγαν νερό με αλάτι και πιπέρι»

  12:11 μμ, Τετάρτη 13 Ιάν 2016 12:11 μμ, Τετάρτη 13 Ιάν 2016

  Εικόνες φρίκης κατέγραψαν στη Μαντάγια τα μέλη της αποστολής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη πόλη της Συρίας.

  Ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν λιμοκτονία, αποκλεισμένοι επί μήνες χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ υπάρχουν συνεχείς αναφορές σε θανάτους από την πείνα.

  Η ανθρωπιστική αποστολή μετέβη υπό τη σκέπη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Ερυθράς Ημισελήνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες, ιατρικό υλικό για τραυματίες και φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, αντιβιοτικά κλπ.

  «Πήγαμε στη Μαντάγια με το κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας και παραδώσαμε σχεδόν 8 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ αντίστοιχα ποσότητα 4 τόνων μεταφέρθηκε στις αποκλεισμένες πόλεις Αλ Φούα και Κεφράγια. Όταν φτάσαμε στη Μαντάγια ήταν σκοτάδι, έβρεχε και είδαμε θλιμμένα πρόσωπα κυρίως νέων ανθρώπων και παιδιών. Ηταν αδύναμοι και εξασθενημένοι και ζητούσαν φαγητό, καθώς είχαν μείνει νηστικοί για αρκετές ημέρες» λέει στο «Εθνος» από τη Δαμασκό η κ. Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, η οποία εισήλθε με τα πρώτα φορτηγά στην πολιορκημένη πόλη.

  «Ένα μικρό αδυνατισμένο παιδάκι ήρθε κοντά μας και ζήτησε φαγητό για να θρέψει τον αδελφό του που, όπως έλεγε, ήταν πολύ πιο αδύναμος. Εκείνο που τους κράτησε ήταν το νερό, "έτρωγαν" νερό με αλάτι και πιπέρι επί ημέρες. Όπως μάθαμε, στη Μαντάγια ένα κιλό ρύζι κοστίζει 200 δολάρια, ενώ ένα αβγό πωλείται 10 δολάρια, αλλά κανείς δεν έχει τα χρήματα».

  Οπως εξηγεί η κ. Χοφ, στην πόλη βρίσκονται 40.000 άτομα, εκ των οποίων 17.500 είναι εσωτερικοί πρόσφυγες καθώς κατέφυγαν στη Μαντάγια από άλλες περιοχές που υπέστησαν πλήγματα και δεν είχαν μαζί τους τίποτε παρά μόνο τα ρούχα τους. Σε αρκετές περιπτώσεις έπρεπε να εξηγήσουν ότι μετά τη μεγάλη ασιτία η απότομη λήψη τροφής απαιτεί προσοχή.

  «Όπως είδαμε, αρκετοί έχουν ανάγκη από ειδική θεραπεία. Οι ιατροί με τους οποίους μιλήσαμε, εκτιμούν ότι 300-400 άτομα πρέπει να μεταφερθούν. Δεν ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση και εάν κάποιοι λόγω υποσιτισμού δεν μπορούν ούτε να βγουν από το σπίτι τους».

  «Είναι ανάγκη να πηγαίνουμε με την Ερυθρά Ημισέληνο, πόρτα πόρτα, για να διαπιστώσουμε πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται» λέει η κ. Χοφ η οποία έχει ήδη ζητήσει να συνεχιστεί η αποστολή βοήθειας. Όπως αναφέρει, έστειλε επείγον αίτημα προς τις Αρχές, για να μεταφερθούν περισσότερες προμήθειες αλλά και να σταλούν κινητές ιατρικές μονάδες στην πολιορκημένη πόλη προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

  «Οι κλινικές που είδαμε ήταν πολύ φτωχές και οι ιατροί δεν είχαν τίποτε στη διάθεσή τους για να παράσχουν περίθαλψη» λέει στο «Εθνος» η κ. Χοφ. Με καταγωγή από τη Νορβηγία βρίσκεται στη Δαμασκό από το 2012 ως επικεφαλής στα γραφεία του ΠΟΥ και σε αυτά τα χρόνια έχει ζήσει τις πτυχές του δράματος στη σπαρασσόμενη χώρα.

  «Στη Μαντάγια επισκέφθηκα ένα πρόχειρο νοσοκομείο, που βρισκόταν σε ένα σκοτεινό υπόγειο χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής, καθώς και ένα ιδιωτικό ιατρείο. Όμως και στα δύο τα φάρμακα είχαν τελειώσει καθώς τον Οκτώβριο ήταν η τελευταία φορά που δέχθηκαν προμήθειες» λέει και μνημονεύει μια έγκυο γυναίκα που ήταν ξαπλωμένη μπροστά της στην κλινική σε άσχημη κατάσταση και η νοσοκόμα δεν είχε τίποτε να της προσφέρει.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Συρία- Πηγαίνουν φαγητό στα παιδιά που πεθαίνουν από ασιτία

  Συρία - Αναλαμβάνουν δράση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

  Συγκλονιστικές εικόνες με σκελετωμένα παιδιά στη Συρία - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα