“Ψυχρός πόλεμος” Γερμανίας – Πολωνίας

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνών και Γερμανών πολιτικών με αφορμή σειρά νόμων που προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας. Ο Γερμανός Πρέσβης στη Βαρσοβία εκλήθη από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών.

Η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συνεχίσει για πολύ να δέχεται τη γερμανική κριτική σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόβσκι κάλεσε τον Γερμανό Πρέσβη στη Βαρσοβία Ρολφ Νίκελ, με στόχο να συζητήσουν, όπως έγινε γνωστό από τη γερμανική πρεσβεία στην πολωνική πρωτεύουσα. Διευκρινίζεται δηλαδή από τη γερμανική πρεσβεία πως δεν πρόκειται για μια «τυπική» πρόσκληση αλλά «αναμένουμε μια συζήτηση μεταξύ εταίρων» όπως δήλωσε ο Λούκας Βασιλιέβσκι εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής πρεσβείας.

Θέμα πάντως σε κάθε περίπτωση των συζητήσεων θα είναι «οι αντιπολωνικές δηλώσεις Γερμανών πολιτικών» σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί Γερμανοί πολιτικοί άσκησαν κριτική για μια σειρά από νόμους που προωθεί η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης Φόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Πολωνίας εάν αυτή επιμένει στη γραμμή της. Την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα ασχοληθεί με την περίπτωση της Πολωνίας.

Κριτική ασκείται κυρίως διότι η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προωθώντας δικούς της ανθρώπους. Επίσης το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» ενέκρινε, με την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει, νόμο σύμφωνα με τον οποίο, η ίδια μπορεί να διορίζει απευθείας όσους θα καταλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις στα κρατικά ΜΜΕ.

Διαδηλώσεις και στην Πολωνία

Η κριτική όμως δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Και στην Πολωνία χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα για τον νέο νόμο που αφορά τα ΜΜΕ και για τις πρώτες απολύσεις δημοσιογράφων.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Αντόνι Μασίρεβιτς επέρριψε πάντως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες ότι αναμειγνύονται σε εθνικά θέματα. «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας από τη Γερμανία» δήλωσε.

Όσο για τις διαδηλώσεις στην Πολωνία εναντίον του νέου νόμου για τα ΜΜΕ δήλωσε πως «πρόκειται για μια διαδήλωση των προηγούμενων ελίτ εναντίον αυτών που κέρδισαν τις εκλογές».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις και για τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έντνγκερ να τεθεί η Πολωνία υπό την εποπτεία της ΕΕ. Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο παρέπεμψε στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία και έκανε λόγο για λογοκρισία εκ μέρους των γερμανικών ΜΜΕ, ενώ χαρακτήρισε “ανόητες” τις δηλώσεις Έτινγκερ.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Κανέναν υποψήφιο δεν θα στηρίξει δημοσίως ο Ομπάμα

Κατάθεση από τον Σον Πεν ζητούν οι μεξικανικές αρχές για τον Ελ Τσάπο

Τι λέει η μουσουλμάνα που εκδιώχθηκε από ομιλία του Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ