Έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Η Σλοβακία θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επιταχύνουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία της Γερμανίας οι οποίες πυροδότησαν μια ευρεία συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ο Φίτσο είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα αυτό σε επιστολή που θα στείλει στον Τουσκ και τον Γιούνκερ. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την προστασία των συνόρων.

“Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι απαράδεκτο. Μέχρι να δημιουργηθούν –το νωρίτερο το φθινόπωρο– θα έχουν φτάσει στην Ευρώπη 2 εκατομμύρια μετανάστες επειδή κανείς δεν τους σταματά”, τόνισε ο Φίτσο.

“Θα πρέπει να τροποποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα που εγκρίναμε πρόσφατα γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν” στην Κολονία, πρόσθεσε. “Οι επιθέσεις αυτές (σ.σ. εναντίον των γυναικών) δεν έγιναν μόνο στην Κολονία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Σουηδία”, συνέχισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα ανάρτησε μια ανακοίνωση στο Twitter εκφράζοντας την υποστήριξή του στο σχέδιο επιτάχυνσης της εντατικοποίησης των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλα τα βήματα που θα οδηγούσαν στην ταχύτερη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, συμπεριλαμβανομένης και μιας έκτακτης σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, ανέφερε.

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες, μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. “Ο πρόεδρος Τουσκ δεν προβλέπει και δεν έχει την πρόθεση να συγκαλέσει ειδική σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι καθορισμένη για τις 18-19 Φεβρουαρίου”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Διαβάστε επίσης.

Η στιγμή της σύλληψης του υπόπτου στο Λίβερπουλ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ