Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή ζήτησε ο Γιούνκερ

Την ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, επί ολλανδικής Προεδρίας, εξέφρασε από το Άμστερνταμ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Είμαι βέβαιος ότι επί ολλανδικής Προεδρίας θα φέρουμε εις πέρας το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ένα «καλό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων είναι αλληλένδετα μεταξύ τους θέματα, για τα οποία εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κράτη-μέλη αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους, ο Γιούνκερ τόνισε πως η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι «συλλογική».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή τη λογική, κατά την οποία μέρα με την ημέρα τα κράτη-μέλη επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορα. Είναι μια συλλογική ευθύνη της ΕΕ του Συμβουλίου και της Επιτροπής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν προσέθεσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένες κυβερνήσεις οδηγήθηκαν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο χώρος Σένγκεν πρέπει να διαφυλαχθεί».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι ένας από τους τρόπους για να μπορέσει να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν στην κανονικότητα, είναι η σύσταση του Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα και η ασφάλεια της ΕΕ αποτελούν προτεραιότητες για την ολλανδική Προεδρία.

Ο Μ. Ρούτε τόνισε ότι «η κατάσταση λίγο έξω από τα σύνορα της ΕΕ είναι σύνθετη και εύθραυστη».

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα και να στηρίξουμε τις υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή», δήλωσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί «ανθρωπιστική λύση» για τους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε μία νύχτα».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μ. Ρούτε, μεταξύ των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας είναι η προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η προώθηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, κυρίως όσον αφορά τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την κινητοποίηση 46 δισ. προς νέες επενδύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Ρούτε επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της Νομισματικής Ένωσης, κάτι που θα αναλάβει στο Εcofin ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η στόχευση της προεδρίας είναι προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ολοκλήρωση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, την Ψηφιακή Αγορά και την Κοινή Αγορά Κεφαλαίων της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας

Συναγερμός στο Παρίσι και μνήμες από το αιματοκύλισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ