Σε ρόλο «γεφυροποιού» το Ιράκ

Ολοένα και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη τερµατισµού της διπλωµατικής κρίσης που προκάλεσε η εκτέλεση του Σιίτη κληρικού Νιµρ αλ Νιµρ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Το διαθρησκευτικό χάσµα στη Μέση Ανατολή µεγαλώνει, µε τις εντάσεις ανάµεσα σε σιίτες και σουνίτες να συνεχίζονται, ενώ η κόντρα Τεχεράνης-Ριάντ προκαλεί ανησυχίες για την τιµή του πετρελαίου που έχει πέσει σε χαµηλό 11ετίας.

Πρωτοβουλίες

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον Ιρανό οµόλογό του ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιµπραχίµ Αλ Τζαφάρι δήλωσε ότι το Ιράκ θα µεσολαβήσει µεταξύ των δύο δυνάµεων σε µια προσπάθεια να τερµατιστεί η διπλωµατική κρίση.

Σημειώνεται ότι η σιιτική ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τη σουνιτική μειονότητα της χώρας της, καθώς αγωνίζεται να επανακαταλάβει εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία πυροδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή, την ώρα που το Ιράν προσπαθεί να τις αµβλύνει. «Η δηµιουργία έντασης δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναµίας», σηµείωσε ο Ζαρίφ.

Υπενθυµίζεται ότι µετά την εκτέλεση του εξέχοντος Σιίτη ιερωµένου Νιμρ αλ Νιμρ (και άλλων 46 κρατουµένων) από το Ριάντ οργισµένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν το Σαββατοκύριακο εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα, γεγονός που οδήγησε τη Σ. Αραβία και µια σειρά σουνιτικών χωρών να διακόψουν τις διπλωµατικές τους σχέσεις µε το Ιράν (το Μπαχρέιν, το Σουδάν και χθες και το Τζιµπουτί και το Κατάρ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ριάντ).

Και η Ιορδανία κάλεσε χθες τον Ιρανό πρεσβευτή στο Αµάν για να καταδικάσει την επίθεση εναντίον της πρεσβείας και την «ιρανική εµπλοκή» σε αραβικές υποθέσεις. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι οι εκτελέσεις είναι εσωτερικό ζήτηµα της χώρας και σημειώνοντας ότι εκείνοι που παρέμειναν σιωπηλοί για τους θανάτους ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, προκαλούν τώρα αναστάτωση για την εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Σαουδική Αραβία.

Σε µια προσπάθεια να αποκαταστήσει τους δεσµούς µε τους σουνίτες γείτονές του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ζήτησε την Τετάρτη από τη Δικαιοσύνη να ασκήσει επειγόντως διώξεις εναντίον εκείνων που επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Εν τω µεταξύ οι αντιδράσεις για τις εκτελέσεις τεσσάρων σιιτών από το Ριάντ, µεταξύ των οποίων και του Αλ Νιµρ, συνεχίζονται. Το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της σιιτικής µειονότητας πραγµατοποίησαν πορεία στη Σαουδική Αραβία φωνάζοντας συνθήµατα εναντίον της δυναστείας των Αλ Σαούντ και εγείροντας ανησυχίες για µεγαλύτερες αναταραχές. «Δεν άκουσα πυροβολισµούς χθες το βράδυ, αλλά άκουσα πολλούς τα δύο προηγούµενα βράδια», ανέφερε κάτοικος του χωριού του Αλ Νιµρ, αλ Αουαµίγια, στο Reuters.

Αντίδραση υπήρξε και από το Ισλαµικό Κράτος, που ανακοίνωσε χθες ότι θα καταστρέψει τις φυλακές Αλ Χάιρ και Ταρφίγια της Σαουδικής Αραβίας, στις οποίες κρατούνται τζιχαντιστές, µετά την εκτέλεση των 47 το περασµένο Σάββατο, οι 43 από τους οποίους είχαν καταδικαστεί µε την κατηγορία ότι ήταν µαχητές της Αλ Κάιντα.

Επιπτώσεις

Η τιµή του πετρελαίου έπεσε χθες για πρώτη φορά µετά το 2004 κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, παρά την ανοδική αντίδραση που είχε καταγραφεί στις αγορές του «µαύρου χρυσού» κατά τις πρώτες μέρες της κόντρας των δύο χωρών. Η διένεξη Σαουδικής Αραβίας-Ιράν αποµακρύνει όλο και περισσότερο το ενδεχόµενο συνεργασίας ανάµεσα στους δύο µεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου για τον περιορισµό της παραγωγής µε στόχο την άνοδο των τιµών του πετρελαίου εν µέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονοµίας.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σιιτών στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Αθήνα – ΦΩΤΟ

Το Ισλαμικό Κράτος θα καταστρέψει τις φυλακές στο Ριάντ

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν την δημοσιογράφο που δεν φοβόταν τον φασισμό τους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ