• Πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Β. Κορέα – Παγκόσμια ανησυχία - Όλες οι αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

  9:19 πμ, Τετάρτη 06 Ιάν 2016 9:19 πμ, Τετάρτη 06 Ιάν 2016

  Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση. Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  Η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας

  «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

  Σεισμό 5,1 Ρίχτερ προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της βόμβας υδρογόνου

  Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

  Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 5,1 βαθμών, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε πως σημειώθηκε 49 χιλιόμετρα από την περιοχή Πουνγκέρι, όπου η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πυρηνικά όπλα στο παρελθόν.

  «Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών της Νότιας Κορέας», είπε τηλεφωνικά ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κορέας στο Reuters.

  Πιονγκγιάνγκ: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα

  Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.

  Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε "επιθετική τους στάση".

  Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

  Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

  Παγκόσμια αντίδραση από την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

  Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

  Σε δηλώσεις που έκαναν στο Reuters, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

  Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

  Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  Η ανακοίνωση του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών

  Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

  «Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Reuters ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

  «Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

  Σε συναγερμό η Νότια Κορέα – Σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη

  Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοπο��ησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

  Πρόκειται για μια "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

  Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

  Ιαπωνία – Θα δώσουμε αυστηρή απάντηση

  Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

  Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

  "Καταδικάζω απερίφραστα" τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: "Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε".

  Συνιστά επίσης "μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων", συνέχισε.

  Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν, αλλά καταδικάζουν τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας

  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

  «Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

  Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους» τους στην περιοχή και θα «απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις».

  Καταδικάζει την πρόκληση της Β. Κορέας η Βρετανία

  Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια "πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα" και μια "σοβαρή παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

  «Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

  Η αντίδραση των ΜΜΕ στην Κίνα

  Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

  Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι "ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη".

  Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλούν την επίσημη σκέψη στη χώρα.

  Ν. Κορέα: Ίσως να μην ήταν βόμβα υδρογόνου

  Μπορεί να μην ήταν βόμβα υδρογόνου ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, επικαλούμενο ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

  Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι δεν εντόπισε ραδιενέργεια μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου. Η Πιονγκγιάνγκ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν μηχανισμό κατασκευασμένο σε μικρό μέγεθος.

  Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

  Παράλληλα ειδησεογραφική υπηρεσία στο Ίντερνετ μετέδωσε επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στον μηχανισμό που ανακοινώθηκε ότι δοκιμάστηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα.

  "Θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή" που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-Σέοκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο MoneyToday.

  Ρωσία : Μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

  Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

  "Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

  Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή μιας μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου, λέγοντας ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ικανότητά της να πραγματοποιεί πλήγματα και θέτοντας σε συναγερμό τους γείτονές της.

  Η Μογκερίνι για την “απειλή” της Β. Κορέας

  Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί "σοβαρή παραβίαση" της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι. Είπε πως συνιστά επίσης "απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας".

  Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν "αξιόπιστο και με νόημα" διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να "σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά".

  Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

  Ιαπωνία: Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου μας

  Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα ότι πραγματοποίησε σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

  "Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας", σημείωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

  Ο Ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

  Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος.

  Η Νότια Κορέα θα λάβει μέτρα κατά νέων προκλήσεων

  Η Νότια Κορέα θα λάβει αποφασιστικής σημασίας μέτρα κατά οποιωνδήποτε νέων προκλήσεων από τη Βόρεια Κορέα και θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσει ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει το τίμημα που οφείλει για την πυρηνική αυτή δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε.

  Η σημερινή δοκιμή μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με τα σχόλιά της που έδωσε στη δημοσιότητα το προεδρικό γραφείο.

  Παράλληλα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας πιστεύει ότι η ισχύς της έκρηξης από την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αντιστοιχούσε σε 6,0 κιλοτόνους.

  Λίγο νωρίτερα ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας Τσο Τάε Γιονγκ είχε καταδικάσει την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας και είχε υπογραμμίσει ότι η Σεούλ θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει το τίμημα για την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή.

  "Η κυβέρνησή μας καταδικάζει το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα αγνοεί τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από εμάς και τη διεθνή κοινότητα και προχωρεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή, η οποία συνιστά σαφώς παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ", σημείωσε ο Τσο Τάε Γιονγκ.

  Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Νότιας Κορέας Γκεόνγκ Τσαν Γου δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι αναμένει έναν πολύ μικρό αντίκτυπο στις αγορές και στην οικονομία της χώρας από την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και έπειτα από παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν.

  Παράλληλα με τη Νότια Κορέα και η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε σήμερα και αυτή την "έντονη αντίθεσή της" στην νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, υπογραμμίζοντας ότι έγινε "παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας".

  Το Πεκίνο "καλεί άμεσα" τη Βόρεια Κορέα να "τηρήσει την δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα επιδείνωνε την κατάσταση", δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

  Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί "η επίσημη διαμαρτυρία" του Πεκίνου μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ --την τέταρτη στην οποία προχωράει η Βόρεια Κορέα και την πρώτη έπειτα από αυτήν του 2013 την οποία είχε και πάλι καταδικάσει η Κίνα.

  Το Πεκίνο, διαβεβαίωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η ίδια, η κινεζική κυβέρνηση θα προβεί σε μια αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για μια βόμβα υδρογόνου.

  Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της επιμονής της Βόρειας Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

  "Η Κίνα θα οδηγήσει σε πρόοδο την αποπυρηνικοποίηση", πρόσθεσε η Τσουνγίνγκ, η οποία κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο "παραμένει προσηλωμένο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών".

  Με τον όρο εξαμερείς συνομιλίες αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα, μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.

  Το ΝΑΤΟ καλεί τη Β. Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

  Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

  "Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση", ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

  Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγγιάνγκ

  "Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι "ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία".

  Η Μόσχα είναι "εξαιρετικά ανήσυχη" για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

  "Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν", δήλωσε ο Πεσκόφ.

  Διαβάστε επίσης:

  Τι είναι η βόμβα υδρογόνου; - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα