Επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Υεμένη ζητά ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την επανάληψη της εκεχειρίας στην εμπόλεμη Υεμένη, παροτρύνοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στα μέσα του Ιανουαρίου.

Το περασμένο Σάββατο, η συμμαχία στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το τέλος της εκεχειρίας η οποία είχε συμφωνηθεί με επαναστάτες Χούτι στις 15 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί λόγω της “συνεχούς παραβίασης απο τους μαχητές Χούτι και των δυνάμεων του Σάλεχ”, του πρώην προέδρου της χώρας, που πολεμούν μαζί.

“Τα μέλη του Συμβουλίου καλούν τις πλευρές να επαναλάβουν μια ουσιαστική, διαρκή εκεχειρία η οποία θα τύχει σεβασμού από όλες τις πλευρές. Αποτελεί στοιχείο το οποίο για μέλη του Συμβουλίου είναι ουσιαστικής σημασίας”, είπε το Συμβούλιο του ΟΗΕ σε δήλωση χθες.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, παράλληλα με ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρατάθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ ομάδων της Υεμένης, στην Ελβετία, στις 20 Δεκεμβρίου.

Όλες οι προσπάθειες να την μετατρέψουν σε μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία έχουν αποτύχει έως τώρα, ενώ η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πολλές φορές και από τις δύο πλευρές. Περίπου 6.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από τότε που η συμμαχία μπήκε στον πόλεμο τον Μάρτιο, και τα μισά σχεδόν είναι άμαχος πληθυσμός.

Πηγή: AΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Σε συναγερμό η Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα – Δεν εγκαταλείπουμε το πυρηνικό πρόγραμμα

Νεαρή κάνει ηλιοθεραπεία και… εξουδετερώνει κόμπρα – BINTEO

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ