Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “καταδίκασε όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικά τις επιθέσεις” εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ (βορειοανατολικό Ιράν) που ακολούθησαν την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη ιερωμένου.

Το Συμβούλιο “εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του γι’ αυτές τις επιθέσεις”. Ζήτησε από την Τεχεράνη “να προστατεύσει τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους” και να “σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της” στο θέμα αυτό.

Στη δήλωση του Συμβουλίου, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, δεν γίνεται αντίθετα καμιά αναφορά στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς του Ριάντ.

Στη δήλωση αυτή υπενθυμίζεται ότι οι Συμβάσεις της Βιέννης υποχρεώνουν τα κράτη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και καλούνται “όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει επίμονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τη λεηλασία των διπλωματικών αποστολών της, που αποτελεί “σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Βιέννης”, σύμφωνα με τον σαουδάραβα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι.

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής υποστήριξε πάντως ότι η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν δεν θα εμποδίσει το Ριάντ “να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη” και ότι η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχει στις προσεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία που έχει κατ’ αρχήν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το Ιράν είναι με τη Ρωσία ο κύριος σύμμαχος της Δαμασκού ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση.

Το Ριάντ έχει τεθεί επίσης επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμου που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία μάχεται εναντίον σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε επιστολή που απηύθυνε χθες Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ είχε από την πλευρά της εκφράσει τη “λύπη” της Τεχεράνης για τη λεηλασία των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών. Είχε επίσης υποσχεθεί να “λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια”.

Πηγή: AΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Αυτή είναι η θέση της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα με τον ΟΗΕ

Η «βαθιά λύπη» της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ

ΟΗΕ: “Eξαιρετικά ανησυχητική” η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σ.Αραβίας με το Ιράν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ