Μπαχρέιν και Σουδάν διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Μετά τη Σαουδική Αραβία το Μπαχρέιν και το Σουδάν διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, μια ημέρα αφού η Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις σχέσεις της με την Τεχεράνη.

“Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών”, μετέδωσε το BNA.

Το Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

“Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ … η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”, αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πρώτη τις σχέσεις με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλό της, την Κυριακή αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, εξοργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Το Ιράν είναι η κύρια σιιτική δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Στα άκρα οι σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση αποφόρτιση μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιραν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ