Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τρομοκρατικό χτύπημα

Στη σκιά των φόβων τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκεται η Ευρώπη μετά και την σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά στις Βρυξέλλες.

Το εθνικό κέντρο κρίσεων του Βελγίου ανέφερε ότι οι αρχές πιστεύουν πως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες στις Βρυξέλλες αποτελούν συγκεκριμένους στόχους σε μία ενδεχόμενη επίθεση. Πλέον έχουν ληφθεί νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Τα αστυνομικά τμήματα φυλάσσονται από αστυνομικούς σε ομάδες των δύο ατόμων με τουλάχιστον έναν ένοπλο αστυνομικό. Μάλιστα επιτράπηκε στους αστυνομικούς να φορούν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα από και προς την εργασία τους.

Σε μία σειρά επιδρομών σε σπίτια οι βελγικές αρχές συνέλαβαν δύο άτομα και ανέκριναν ακόμη τέσσερις. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να ετοίμαζαν επιθέσεις στο κέντρο των Βρυξελλών την Πρωτοχρονιά ανάλογες με τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Στα σπίτια των δύο ατόμων βρέθηκαν προπαγανδιστικό υλικό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στρατιωτικός εξοπλισμός και υπολογιστές αλλά όχι όπλα ή εκρηκτικά.

Παρόλα αυτά οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά προγραμματίζονται κανονικά στο κέντρο των Βρυξελλών. Θα υπάρξουν, όμως, πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας με αστυνομικούς και στρατιώτες να επιβλέπουν τους εορτασμούς. Οι επισκέπτες για τις γιορτές, που αναμένεται να φτάσουν τους 50.000, απαγορεύεται να φέρουν πυροτεχνήματα, μπουκάλια ή τα κατοικίδια τους.

Την ίδια στιγμή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξόντωσε δέκα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που φέρονται να συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Τον τελευταίο μήνα σκοτώσαμε δέκα στελέχη της ηγεσίας του ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε, η παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα, ανάμεσά τους πολλούς που εμπλέκονταν στον σχεδιασμό επιθέσεων στο εξωτερικό, μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφερε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, εκπρόσωπος του συνασπισμού ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Άλλοι κατάρτιζαν σχέδια για νέες επιθέσεις εναντίον της Δύσης».

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ουόρεν, ένα από τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν ήταν ο Άμπντουλ Καντέρ Χακίμ, που συνέβαλε στην οργάνωση των επιχειρήσεων του ΙΚ στο εξωτερικό και συνδεόταν με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού διευκρίνισε ότι σκοτώθηκε την 26η στη Μοσούλη του Ιράκ.

Και ο Γάλλος υπήκοος Σαράφ αλ Μουαντάν, ο οποίος «συνδεόταν άμεσα» με τον Βέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώθηκε στη Συρία, σύμφωνα με τον Ουόρεν.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη, ιδίως τις εκδηλώσεις στην Τάιμς Σκουέρ, είναι «πιο ενισχυμένα από ποτέ» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Θέλω όλος ο κόσμος να το κατανοήσει και να το μάθει ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Πρωτοχρονιά είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ» επισήμανε ο δήμαρχος.

Η Νέα Υόρκη θα μπορεί κυρίως να υπολογίζει στη συνδρομή της νεοσυσταθείσας μονάδας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας (Critical Response Command) που αριθμεί 500 στελέχη.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 μέρη του πλανήτη που έχει πάντα… καλοκαίρι – ΦΩΤΟ

Το 74% των Βρετανών φοβάται τρομοκρατική επίθεση το 2016

Επεισόδια σε διαδήλωση Κούρδων στην Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ