Αυτά τα χρήματα θα δοθούν για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με τις χώρες–μέλη της δυτικής συμμαχίας, θα χορηγήσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο ιρακινός στρατός εκδίωξε την Κυριακή τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το Ραμάντι, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

«Η απώθηση του ΙΚ από περιοχές που είχε καταλάβει είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής σε θέματα ασφάλειας του Ιράκ, αλλά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν», τόνισε ο Κέρι. «Οι ΗΠΑ και οι χώρες– μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο σταθεροποίησης του UNDP για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, η ιρακινή κυβέρνηση και ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ Σοχαίμπ αλ Ράουι θα ηγηθούν των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ραμάντι. Όπως σημείωσε ο Κέρι, η δυτική συμμαχία παρείχε στήριξη στην επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με αεροπορικές επιδρομές ακριβείας, εκπαίδευση, συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και αποστολή εξοπλισμού.

«Αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί, μέχρις ότου η επιχείρηση στο Ραμάντι ολοκληρωθεί και προετοιμάζουμε την σταθεροποίηση στην μεταπολεμική περίοδο», πρόσθεσε. Όπως τόνισε μάλιστα σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας στήριξαν την επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με πάνω από 630 αεροπορικές επιθέσεις.

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως: «Η διαρκής πρόοδος των ιρακινών δυνάμεων στην μάχη ανακατάληψης του Ραμάντι είναι μια απόδειξη του θάρρους και της αποφασιστικότητας τους και της κοινής μας δέσμευσης να εκτοπίσουμε το ΙΚ από τα καταφύγια του».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ

Ο… διατλαντικός πόλεμος μεταφοράς δεδομένων: EE εναντίον NSA

Οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ρωσία είναι “μάταιες” 

είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ