Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πάπα

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πάπα

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, το πρώτο του αφότου αναδείχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, κάλεσε σήμερα να υπάρξει διάλογος ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στη Νιγηρία, στη ΛΔ Κονγκό και στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι προσεύχεται να υπάρξει ένα «ευνοϊκό αποτέλεσμα» στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Κάθε άνθρωπος, είπε ο Aργεντινός Πάπας, πρέπει να προσπαθήσει να γίνει «ειρηνοποιός».

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος αναδείχθηκε στο ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας την 13η Μαρτίου, μιλώντας στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου από το κεντρικό μπαλκόνι, απηύθυνε επίσης έκκληση το περιβάλλον να σωθεί από την «ανθρώπινη απληστία και αδηφαγία».

Ο ηγέτης της εκκλησίας, που μετρά 1,2 δισεκ. πιστούς σε διεθνές επίπεδο, επικεντρώθηκε στο πρώτο μήνυμά του Urbi et Orbi («προς την πόλη και τον κόσμο») στην θεματική του πολέμου και της ειρήνης. Κάλεσε να αποκατασταθεί η «κοινωνική αρμονία στο Νότιο Σουδάν, όπου οι τωρινές εντάσεις έχουν ήδη προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη σε αυτό το νεαρό κράτος».

Κάλεσε επίσης να υπάρξει διάλογος για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία, στη Νιγηρία, στη ΛΔ Κονγκό και στο Ιράκ. «Ο πόλεμος καταστρέφει και πληγώνει τόσες πολλές ζωές!», είπε, επισημαίνοντας ότι τα θύματά του είναι τα παιδιά, οι γέροι, οι γυναίκες και οι ασθενείς. Ο Πάπας επέμεινε στο μήνυμά του ότι είναι οι άνθρωποι που πρέπει να παίξουν ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, με το γείτονά τους ή ανάμεσα σε έθνη, είτε είναι πιστοί είτε όχι. Το μήνυμα της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ, ανέφερε, απευθύνεται σε «κάθε άνδρα ή γυναίκα που επαγρυπνεί, που ελπίζει σε έναν καλύτερο κόσμο, που νοιάζεται για τους άλλους ενώ ταπεινά προσπαθεί να κάνει το καθήκον του ή της». Πρόσθεσε «ο Θεός είναι ειρήνη. Ζητήστε του να μας βοηθήσει να γίνουμε ειρηνοποιοί κάθε ημέρα, στη ζωή μας, στις οικογένειές μας, στις πόλεις μας και στα έθνη μας, σε όλο τον κόσμο».

Ο Φραγκίσκος ζήτησε στο μήνυμά του από το θεό «να προσέχει τα τόσα πολλά παιδιά που απάγονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε ένοπλες συγκρούσεις, όλα εκείνα που τους κλέβουν την παιδική τους ηλικία και τα αναγκάζουν να γίνουν παιδιά-στρατιώτες».

Κάλεσε εξάλλου να έχουν μια «αξιοπρεπή ζωή» οι μετανάστες, προσευχόμενος να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, κι έκανε ιδιαίτερα μια έκκληση εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, που αποκάλεσε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Μιλώντας λίγη ώρα μετά από μια πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη με στόχο χριστιανούς πιστούς, ο Πάπας ζήτησε από το θεό να «προστατεύσει όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν διωγμούς εν ονόματί Σου».

«Ζητώ το χριστουγεννιάτικο δώρο της χαράς και της ειρήνης να δοθεί σε όλους: στα παιδιά και στους γέρους, στους νέους και στις οικογένειες, στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους», ανέφερε ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, στην πλατεία συνέρρευσαν 70.000 άνθρωποι.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ