Ουκρανία – Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2016

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, κάτι που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων βάσει της δανειακής σύμβασης συνολικού ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων που έχει συνάψει το Κίεβο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάνω από 260 μέλη της Βουλής ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού, ο οποίος εστάλη στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για υπογραφή.

Ο προϋπολογισμός, που προβλέπει έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2016, περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που ζητούσε το ΔΝΤ: ενοποίηση συντελεστών και αυξήσεις των φόρων στο εισόδημα, αυξήσεις των τελών και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού, τα καύσιμα και τα οινοπνευματώδη ποτά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κ.ά., με διακηρυγμένο στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή την 11η Δεκεμβρίου, αλλά η διαδικασία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς υπήρξαν εντάσεις, ειδικά όσον αφορά τις αυξήσεις των φόρων από 1ης Ιανουαρίου και τα μέτρα λιτότητας. Ορισμένοι βουλευτές επισήμαναν ότι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων κατά 12% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2016 κάθε άλλο παρά επαρκεί, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί το 30% το νέο έτος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν “κλείνει” τα μέτωπα με την Ουκρανία και τις Βρυξέλλες

«Ενεργοποιημένο» το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τον Μάρτιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ