Κρεμλίνο – Η Ουκρανία παραδέχτηκε ότι προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών

Η Ουκρανία παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών όταν επέβαλε μορατόριουμ στην αποπληρωμή ενός ευρωομολόγου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Αυτή είναι η παραδοχή της αθέτησης πληρωμών”, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Ουσιαστικά, πλέον υπάρχουν μόνο νομικές προοπτικές”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ είπε ότι η απόφαση του Κιέβου δεν αποτελεί έκπληξη και ότι η Μόσχα θα κερδίσει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Όπως είπε, οι ενέργειες της Ουκρανίας δεν πρόκειται να αλλάξουν την πρόθεση της Ρωσίας να προσφύγει στη δικαιοσύνη όταν λήξει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει στα δικαστήρια.

Το ευρωομόλογο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου αλλά η Ουκρανία έχει μια 10ήμερη περίοδο χάριτος πριν θεωρηθεί ότι η μη πληρωμή του συνιστά χρεωκοπία.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διευθετήσει το ζήτημα ενώπιον δικαστηρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τηρεί τις δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης με καλή πίστη με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει συμπεριλάβει το διετές ομόλογο στο εξωτερικό εμπορικό χρέος που αναδιαρθρώνει σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει την οικονομία της.

Ωστόσο η Ρωσία έχει αρνηθεί να δεχθεί τους όρους τους Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι το ομόλογο είναι ένα επίσημο διμερές δάνειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Θα νικήσουμε τον ISIS δήλωσε ο Ομπάμα

Ο Ομπάμα μείωσε τις ποινές 95 καταδικασθέντων για διακίνηση ναρκωτικών

Άρση του εμπάργκο στην Κούβα ζητά εκ νέου ο Ομπάμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ