Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμά τους λέει ο Σταϊνμάιερ

Υπέρ του ανοίγματος των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό μεν το αποτέλεσμά τους, αλλά με στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

«Ακριβώς επειδή δεν επιτρέπεται να σπρώχνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο περιθώριο, είμαι υπέρ του να ανοίξουμε τα σχετικά κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Έτσι θα αποκτούσαμε ακριβώς την συζήτηση για αυτά τα δύσκολα θέματα, την οποία δικαίως πολλοί ζητούν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει ότι «δυστυχώς η Ευρώπη δεν ήταν ενωμένη στο θέμα της Τουρκίας», καθώς, όπως λέει, «κάποια κράτη-μέλη απορρίπτουν – σε αντίθεση με ισχύουσες αποφάσεις – επί της αρχής την ένταξη».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι και οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) ανήκουν σε αυτούς, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν μου έχει διαφύγει».

Ερωτώμενος αν ο ίδιος θεωρεί ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σταϊνμάιερ τονίζει: «Δεν είμαι σίγουρος αν η ίδια η Τουρκία μπορεί αυτή τη στιγμή να απαντήσει αυτό το ερώτημα τόσο ξεκάθαρα για τον εαυτό της. Αυτό όμως δεν χρειάζεται και να το αποφασίσουμε σήμερα. Θα δούμε στις διαπραγματεύσεις εάν η Άγκυρα μπορεί και θέλει να εκπληρώσει τα κριτήρια. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμά τους, αλλά με στόχο την ένταξη, αυτό ισχύει για όλα τα κράτη».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊνμάιερ αποκλείει το ενδεχόμενο ανάπτυξης γερμανικών χερσαίων δυνάμεων στην Συρία για τον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό, ενώ δεν έχει καν ζητηθεί από την Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ο Ομπάμα μείωσε τις ποινές 95 καταδικασθέντων για διακίνηση ναρκωτικών

Άρση του εμπάργκο στην Κούβα ζητά εκ νέου ο Ομπάμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ