Αυτό ειναι το κείμενο συμπερασμάτων των 28

του Θάνου Αθανασίου

Χρονοδιάγραμμα βάθους 6 μηνών για την υιοθέτηση μιας κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής της ΕΕ, υιοθέτησαν οι 28 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, οι 28 δεσμεύθηκαν να εξετάσουν το συντομότερο δυνατόν την σχετική πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και τον συνοριακό κώδικα της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ωστόσο να προεξοφλούν ότι θα την δεχθούν αυτούσια.

Αντιθέτως το συμβούλιο θα διαβουλευθεί με την Κομισιόν και το κοινοβούλιο και η πρόοδος θα αποτιμηθεί στις τρεις επόμενες Συνόδους κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν ακόμη ότι πρέπει “να αντιμετωπίσουν το συντομότερο τις αδυναμίες στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, διασφαλίζοντας συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας με ενημερωμένες βάσεις δεδομένων και να αποτρέψουν την παραχάραξη εγγράφων”.

Οφείλουν ακόμα να βελτιώσουν την λειτουργία των hot spots, δημιουργώντας την απαραίτητη ικανότητα υποδοχής, να συμφωνήσουν ένα ακριβές ημερολόγιο για την δημιουργία επιπλέον hot spots διασφαλίζοντας ότι η Frontex και η EASO θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και ειδίκευση.

Η Σύνοδος επιπλέον αποφάσισε ότι πρέπει να “διασφαλιστεί η συστηματική και πλήρης ταυτοποίηση, δαχτυλοσκόπηση, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της άρνησης καταγραφής και περιορισμό των μη κανονικών μεταναστευτικών ροών”.

Ζητεί επιπλέον να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου στη Βαλέτα, της Συνόδου με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου και να συνεχιστεί η διερεύνηση σε επίπεδο coreper του πως θα εξευρεθούν και θα διοχετευθούν τα 3 δισ. της βοήθειας προς την Τουρκία.

Το Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο Μογκερίνι να εξετάσει την πρόοδο όλων των συμφωνηθέντων πριν από την επόμενη Σύνοδο τον Φεβρουάριο. 

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την ενδιάμεση συνέντευξη τύπου των προέδρων του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, oι δύο πρόεδροι περιέγραψαν τις αποφάσεις των 28 σε σχέση με το προσφυγικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συζήτηση με τη Βρετανία και τον Ντέιβιντ Κάμερον, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ο τελευταίος απαιτεί για να παραμείνει στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι “έχουμε τις συμφωνίες”, αλλά “πάσχουμε στην εφαρμογή τους”. “Πάσχουμε” είπε ο κ. Τουσκ “στην μετεγκατάσταση προσφύγων, την επαναπροώθηση μεταναστών, στη δημιουργία hot spots και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλά ως ζώνη Σένγκεν”. Επεσήμανε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι καταστροφικές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι 28 συμφώνησαν να προστατεύσουν τη ζώνη Σένγκεν, υιοθετώντας ως τον Ιούνιο μια πρόταση για την από κοινού προστασία της. Τα καλά νέα είπε ο πρόεδρος Τουσκ έρχονται από την Ελλάδα, όπου η Frontex συμφώνησε με την αποστολή ομάδων rabit για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ήδη μέσα στον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την “ισχυρή αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για την φύλαξη των συνόρων”, πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας θα έχει υλοποιηθεί. Ανακοίνωσε δε ότι στις αρχές του επομένου έτους θα καταθέσει πρόταση και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, οριοθετώντας του κανόνες για νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ.

Τέλος τόσο ο Τουσκ, όσο και ο Γιούνκερ περιέγραψαν τις δυσκολίες στην συζήτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Βρετανίας και του κ. Κάμερον. Ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι θα κατατεθούν συμβιβαστικές προτάσεις ως τον Φεβρουάριο, όμως ο κ. Γιούνκερ δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για 4 πολύ δύσκολα ερωτήματα.

Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων

Συμπεράσματα σχετικά με τη μετανάστευση – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17 Δεκεμβρίου 2015) 

I. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 

1. Κατά τους τελευταίους μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέπτυξε στρατηγική με στόχο την ανάσχεση των πρωτόγνωρων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Σένγκεν, είναι απαραίτητη η ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχέως οι ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots), τη μετεγκατάσταση και τις επιστροφές. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως:

α) να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, κυρίως με τη διασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας με κατάλληλες βάσεις δεδομένων, και την πρόληψη της απάτης σχετικά με τα έγγραφα•

β) να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία της αναγκαίας για την επίτευξη των στόχων τους ικανότητας υποδοχής• να συμφωνήσουν ταχέως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας νέων κέντρων πρώτης υποδοχής• να εξασφαλίσουν ότι ο Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) διαθέτουν την αναγκαία εμπειρογνωσία και τον αναγκαίο εξοπλισμό•

γ) να διασφαλίσουν τη συστηματική και πλήρη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και την ανάσχεση των παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων•

δ) να εφαρμόσουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους των υφιστάμενων αποφάσεων και άλλα κράτη μέλη που υφίστανται μεγάλη πίεση και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα•

ε) να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν την πραγματική επιστροφή και επανεισδοχή των ατόμων που δεν επιτρέπεται να παραμείνουν και να παράσχουν στήριξη στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επιστροφής•

στ) να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων•

ζ) να εξασφαλίσουν την εφαρμογή και την επιχειρησιακή συνέχεια:

• της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τη μεταναστευτική οδό Ανατολικής Μεσογείου/Δυτικών Βαλκανίων• σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να παρασχεθεί βοήθεια στις χώρες κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ ώστε να πραγματοποιούν την καταγραφή σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ• • της συνόδου κορυφής της Βαλέτας, ιδίως όσον αφορά τις επιστροφές και την επανεισδοχή, και • της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας• σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται από την ΕΜΑ να ολοκληρώσει γρήγορα τις εργασίες της για τον τρόπο κινητοποίησης της Διευκόλυνσης ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία•

η) να συνεχίσουν την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος επανεγκατάστασης•

θ) να συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις.

2. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες του όσον αφορά τον μηχανισμό μετεγκατάστασης λόγω κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη την απκτηθείσα πείρα, και να αποφασίσει γρήγορα τη θέση του σχετικά με τον κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής. Το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου σχετικά με μια «Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», τον Κώδικα συνόρων του Σένγκεν, το «Εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους» και τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις επιστροφές. Το Συμβούλιο θα πρέπει να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την «Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή» κατά τη διάρκεια της Προεδρίας των Κάτω Χωρών. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου. Στο μεταξύ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κανόνες. Επίσης, θα υποβάλει σύντομα αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με τα «έξυπνα σύνορα».

3. Η Προεδρία, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα υποβάλουν έκθεση προόδου πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Der Spiegel: “Η Ελλάδα συλλαμβάνει καστανάδες αντί εκατομμυριούχων”

Γιούνκερ: Δεν τρέφω αυταπάτες…

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ