• "Πόλεμος" για τα αντικείμενα της Θάτσερ

  9:47 πμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015 9:47 πμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015

  Τα... μαχαίρια έχουν βγάλει τα παιδιά της πάλαι ποτέ Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας με αφορμή τη δημοπρασία προσωπικών αντικειμένων της Μάργκαρετ Θάτσερ που βγαίνουν σήμερα στο «σφυρί» από τον οίκο Christie's.

  Οι σχέσεις ανάμεσα στα δίδυμα παιδιά της Θάτσερ βρίσκονταν πάντοτε στα άκρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μαρκ δεν αντέχει πλέον ούτε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την αδελφή του. Αιτία η απόφαση της 62χρονης Κάρολ να προχωρήσει στη δημοπράτηση περίπου 400 προσωπικών αντικειμένων της μητέρας τους, που αναμένεται να της αποφέρουν περίπου 700.000 ευρώ.

  Όταν η Θάτσερ πέθανε το 2013 σε ηλικία 87 ετών, η περιουσία της αλλά και διάφορα αντικείμενα που είχε αποκτήσει κατά τη θητεία της στην Ντάουνινγκ Στριτ μοιράστηκαν στην οικογένειά της. Μάλιστα, δόθηκε στα παιδιά της η δυνατότητα να αγοράσουν ορισμένα από τα επίσημα δώρα που είχε λάβει όσο ήταν πρωθυπουργός, όπως ένα πορσελάνινο βάζο χαρισμένο από τον Μπόρις Γέλτσιν και ένα βιβλίο περί εξωτερικής πολιτικής του Ρίτσαρντ Νίξον με ιδιόχειρη αφιέρωση.

  Βάσει του κανονισμού, όταν η αξία ενός δώρου που λαμβάνει ένας πρωθυπουργός υπερβαίνει τις 250 λίρες, το αντικείμενο φυλάσσεται από το γραφείο του και μπορεί να δοθεί στην οικογένειά του μετά την παρέλευση 30 ετών. Ο Μαρκ δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, αντιθέτως η Κάρολ αγόρασε αρκετά από αυτά και πλέον τα πουλά σε δημοπρασία.

  Από το περιβάλλον του Μαρκ διαρρέεται ότι η Κάρολ δεν έλαβε την άδεια του αδελφού της και ότι ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνησή της «αποκρουστική». Ο ίδιος ανέφερε ότι κατέχει προσωπικά αντικείμενα της μητέρας του, αλλά δεν προτίθεται να τα πουλήσει ποτέ, λόγω σεβασμού στη μνήμη της. Η δίδυμη αδελφή του, όμως, ενδεχομένως αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκησή της, αφού όπως είχε πει παλαιότερα, πάντοτε ένιωθε ότι έρχεται δεύτερη μέσα στην οικογένεια.

  Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώληση των αντικειμένων θα είναι «επωφελή τόσο για τα παιδιά όσο και για τα εγγόνια» της Θάτσερ, ωστόσο η Κάρολ εμφανίζεται ως μοναδικός «αποστολέας». Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κόρη της «Σιδηράς Κυρίας» διαθέτει μεν τα αντικείμενα προς πώληση, αλλά θα μοιραστεί το τίμημα που θα εισπράξει με τον αδελφό της και τα παιδιά τους.

  Οι «θησαυροί»

  Μεταξύ των αντικειμένων αυτών περιλαμβάνονται κοσμήματα, αναμνηστικά, ιδιόχειρα σημειώματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος συνδεόταν με στενή φιλία με τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, καθώς ακόμα και πολλά αξεσουάρ που χρησιμοποιούσε για να συμπληρώσει την εμφάνισή της. Στο σφυρί βγαίνουν ακόμα και τα κουμπιά των ενδυμάτων της, αφού η πρώην πρωθυπουργός, κόρη μοδίστρας, συνήθιζε να λέει ότι έχει διδαχθεί από τη μητέρα της πώς ένα αξεσουάρ μεταμορφώνει ένα απλό ρούχο σε υπέροχο.

  Ακόμη, πωλούνται το διάσημο δερμάτινο βαλιτσάκι σε κόκκινο χρώμα, στο οποίο φυλάσσονταν τα απόρρητα έγγραφα των πρωθυπουργών και του οποίου η αξία εκτιμάται σε 4.200 ως 7.000 ευρώ, το νυφικό της Θάτσερ του 1951 καθώς και ένα περιδέραιο του οίκου Chaumet με σμαράγδια και διαμάντια, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 168.000 με 252.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, 150 αντικείμενα της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας θα δημοπρατηθούν αύριο στο Λονδίνο και άλλα 200 θα βγουν σε διαδικτυακή δημοπρασία, έπειτα από την άρνηση του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου του Λονδίνου να τα εκθέσει, επειδή όπως ανακοίνωσε δεν ταιριάζουν στη συλλογή του. Μάλιστα, το μουσείο είχε αναφέρει ότι συλλέγει αντικείμενα «υψηλής αισθητικής και τεχνικής αξίας».

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Η Γερμανία αύξησε τις πωλήσεις όπλων το 2014

  Δεν δέχτηκαν την πιστωτική του και... μπήκε με το αγροτικό - ΒΙΝΤΕΟ

  Τα φρικτά υπόγεια μπουντρούμια των τζιχαντιστών στην έρημο – ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα