• “Πόλεμος”... δηλώσεων Μόσχας-Άγκυρας

  7:58 πμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015 7:58 πμ, Τρίτη 15 Δεκ 2015

  Η Τουρκία ούτε θα απολογηθεί, ούτε και θα δώσει αποζημίωση στη Ρωσία, επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο είπε ότι θέλουν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου.

  Όμως, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διά του πρέσβη του στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, έθεσε τρεις όρους στην Τουρκία για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων.

  Συγκεκριμένα: Πρώτος όρος είναι η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του αεροπλάνου, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών. Επίσης η Ρωσία απαιτεί να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του συμβάντος και τρίτον η Τουρκία να αποζημιώσει τη Ρωσία για την απώλεια του αεροπλάνου και του πιλότου.

  Ο Ρώσος πρέσβης μίλησε με σαφήνεια: «Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ. «Αν και η Τουρκία λέει ότι θέλει τον διάλογο προχωρά σε δηλώσεις που δεν συνάδουν με μια διαδικασία διαλόγου», τόνισε ο πρέσβης.

  Σε δηλώσεις του για τη ρωσοτουρκική κρίση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα τήρησε συγκρατημένη στάση από την αρχή. “Γίνεται λόγος για ένα επεισόδιο εναντίον αεροσκάφους που έκανε πολλές παραβιάσεις και προειδοποιήθηκε πολλές φορές. Δεν μπορεί να υπάρξει απολογία ή αποζημίωση. Η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο χώρες που αισθάνονται την ανάγκη για ασφάλεια και ανάπτυξη. Δεν είναι σωστό να ακολουθείται πολιτική που να προκαλεί την ένταση. Εμείς είπαμε ελάτε να συζητήσουμε στο τραπέζι . Δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία λαμβάνει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τον εναέριο της χώρο και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε διάλογο”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

  Για το προχθεσινό επεισόδιο στο Αιγαίο κατά το οποίο μια ρωσική φρεγάτα έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τουρκικού αλιευτικού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν τα απαραίτητα βήματα. “Ζητήσαμε να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα στις συναντήσεις με Λαβρόφ μεταξύ κοινών αντιπροσωπειών και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Θέλουμε να αφήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας με τη Ρωσία”, είπε.

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χθες υπήρξε άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα. Τουρκικό πλοίο με προειδοποιητικά πυρά ανάγκασε τουρκικό εμπορικό πλοίο να αλλάξει την πορεία του, όπως έγινε χθες στο Αιγαίο.

  Πάντως σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ είπε ότι η Ρωσία έχει τρία αιτήματα από την Άγκυρα: Απολογία, τιμωρία υπευθύνων και αποζημίωση.

  Για το ενδεχόμενο διακοπής φυσικού αερίου, ο Ρώσος Πρέσβης είπε: “Τί θα κάνουμε εμείς εάν στη Ουκρανία μέσω της οποίας πάει φυσικό αέριο στην Τουρκία πάθει ζημιά; Τα συμπεράσματα δικά σας”.

  ΠΗΓΗ: mignatiou.com

  Διαβάστε επίσης:

  Η προειδοποίηση του Ομπάμα στους ηγέτες των τζιχαντιστών

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα