Για τον Άσαντ και τη συριακή κρίση θα συζητήσουν Κέρι και Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη στην Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ασκήσει πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Άγκυρα μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απτή κλιμάκωση ως αυτό το σημείο», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, ανέφερε ο Έρνεστ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη προσφέρει «μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Εξάλλου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Κέρι, ο οποίος συναντήθηκε στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία, στο πλαίσιο της προπαρασκευής για τις συνομιλίες του στη Μόσχα, θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στην όποια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Επιπρόσθετα θα αναζητήσει τρόπους για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για τη Συρία, εν μέσω των αμφιβολιών για το αν η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη θα γίνει πράγματι.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την σύγκληση νέας συνόδου.

Από το Παρίσι, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο Κέρι θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, αντί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάνοντας μια τοποθέτηση που πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα.

Ενόψει των συνομιλιών, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία, εκφράζοντας την διαμαρτυρία της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως στην μάχη ενάντια του Ισλαμικού Κράτους και χρειάζεται να επανεξετάσει την πολιτική «διαχωρισμού των τρομοκρατών σε καλούς και κακούς», στην οποία προβαίνει.

Η συνάντηση Πούτιν-Κέρι έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας στο Ριάντ, στην οποία συμφωνήθηκε η συνένωση ενός αριθμού οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης –με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος– για διαπραγματεύσεις με την Δαμασκό για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ενώ ο Κέρι δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη «προσκόμματα» που χρειάζεται να ξεπεραστούν στο σχέδιο ένωσης των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, το Κρεμλίνο απέρριψε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Ριάντ, υποστηρίζοντας πως αυτές δεν έφεραν το δικαίωμα να ομιλούν εκ μέρους ολόκληρης της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή ο Άσαντ εμφανίστηκε να θέτει την ίδια την ιδέα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επιχειρηματολογώντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες τόνισε πως υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε μια σύνοδο στο Ριάντ έθεσαν όρο ο Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία στην έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου.

Στις συνομιλίες του Κέρι με τον Πούτιν, καθώς στην εκτενή του συνάντηση με τον Λαβρόφ το πρωί, θα υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες της προγραμματισμένης εκεχειρίας την 1η Ιανουαρίου στη Συρία, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις από την ρωσική πλευρά για την υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

«Θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τι έχουν στο μυαλό τους οι Ρώσοι σε αυτό το πεδίο, με δεδομένο την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι δυνάμεις του ΕΣΣ για το πώς ο Άσαντ μεταχειρίζεται τον ίδιο του τον λαό», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Επιπρόσθετα ο Κέρι θα τονίσει την σημασία εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία και τα σχέδια για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η Μόσχα επικρίνει τις ΗΠΑ για την πολιτική τους στη συριακή κρίση

Η… προϋπόθεση του Ομπάμα για να επισκεφτεί την Κούβα

Δύο νεκροί σε διαδηλώσεις στην Τουρκία

Παρίσι: Δάσκαλος επινόησε την επίθεση του από τζιχαντιστή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ