Η Τσεχία θα υποδεχτεί 153 χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα υποδεχτεί 153 χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ, που έχουν εγκαταλείψει περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα.

«Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στη χριστιανική μειονότητα του Ιράκ, που διέφυγαν από την περιοχή της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, όπου ζούσαν επί γενιές», δήλωσε ο Σομπότκα στους δημοσιογράφους, μετά το υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Δευτέρα.

Οι 37 οικογένειες χριστιανών θα μεταβούν στην Τσεχία από περιοχές υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ (σ.σ. την Αυτόνομη Περιφέρεια του Κουρδιστάν) και από προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, τμηματικά, σε τέσσερις ομάδες, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, διευκρίνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Η Πράγα έχει αντιταχθεί σθεναρά στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις 1.245 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν φέτος έως το τέλος Οκτωβρίου, έχει χορηγήσει καθεστώς προστασίας σε 52 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Τσέχων απορρίπτει την υποδοχή ακόμη και εκείνων των προσφύγων που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που επιμένει από καιρό να τονίζει την απειλή που εγείρουν οι ισλαμιστές και τον προηγούμενο μήνα συμμετείχε σε μια αντιμεταναστευτική, αντιισλαμική διαδήλωση που οργανώθηκε στην Πράγα από ένα ξενοφοβικό κίνημα, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα προτιμούσε να δεχτεί στη χώρα χριστιανούς μετανάστες.

Την προηγούμενη εβδομάδα 149 χριστιανοί από το Ιράκ έφτασαν στην Σλοβακία, όμως η προγραμματισμένη φιλοξενία τους από οικογένειες, που προσφέρθηκαν να τους παραχωρήσουν στέγη εθελοντικά, ακυρώθηκε έπειτα από διαδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε πως θα μεταφερθούν σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων για τους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Το μήνυμα του Ομπάμα στους ηγέτες των τζιχαντιστών

Spiegel: Ο ένας στους δύο Έλληνες έχει ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κρίσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ