Σόιμπλε: Μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία

Υπέρ της πολιτικής της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την προσφυγική κρίση, τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί υπερβολικά η χώρα από την υποδοχή προσφύγων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι όσοι φέρουν κυβερνητική ευθύνη πρέπει να φροντίζουν ώστε «η καλή διάθεση και η ανθρώπινη φροντίδα να μην καταστραφούν λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης». Δεν αρκεί να θέλει κανείς το καλό, επισήμανε. O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, σημείωσε ακόμη ότι μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, και πρόσθεσε ότι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, ο δανεισμός της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί το 2016 κατά 13% σε σχέση με το 2015, με τη χώρα να εκδίδει ομόλογα αξίας 210 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει περισσότερο χρέος από ό,τι κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας, ύψους τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποπληρωθεί παλαιό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, αλλά θα διατεθεί για τις ανάγκες της υποδοχής προσφύγων.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά το ύψος του δανεισμού να είναι χαμηλότερο, όπως συνέβη και το 2015, χάρη στα αυξημένα έσοδα του κράτους από φόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του φόρου μεγάλης κληρονομιάς κατά 30%, η οποία θα φέρει στα ταμεία των κρατιδίων περίπου 1,5 δισεκατομμύριο περισσότερα έσοδα, αλλά μόνο έπειτα από περίπου δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποιος έκανε δώρο στην Μέρκελ έναν λούτρινο λύκο – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ