Ισπανία – Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση

Με τις χθεσινές ομιλίες των τριών κύριων διεκδικητών ενώπιον χιλιάδων ψηφοφόρων τους στη Μαδρίτη και εν αναμονή της μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του συντηρητικού Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ το βράδυ της Δευτέρας, εισέρχεται στην τελική της ευθεία η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο Ραχόι στην ομιλία του στην Πλάθα ντε Τόρος δεν κατόρθωσε να γεμίσει τις κερκίδες της περίφημης αρένας, παρά την παρουσία της εμβληματικής πρώην κυβερνήτου της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε και του πατέρα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες Χιλ.

Ο Ραχόι στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους ν’ αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας πως μόνον τους στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με διαφορά που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών Αλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε τα “οράματά” του και ισχυρίσθηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης “Μεταπολίτευσης” στην Ισπανία.

Ο Ριβέρα συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολογώντας πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας, από τη μεριά του, έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία το Podemos με μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα προάστια της Μαδρίτης. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γιορτής κι ενθουσιασμού, το πολυπληθές ακροατήριο χαιρέτισε με συνθήματα που φανέρωναν πίστη κι αισιοδοξία για τη νίκη, τις πύρινες ομιλίες που ξεδίπλωσαν τα ηγετικά στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση, αλλά και η εξαιρετικά δημοφιλής ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης στην Ισπανία, δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία μάλιστα κατόρθωσε και συγκίνησε το πλήθος, υπενθυμίζοντας πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματά της για την αναμόρφωση της καταλανικής πρωτεύουσας και τον προηγούμενο καθημερινό αγώνα της κατά των εξώσεων και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην επιβεβλημένη από τα δάνεια και την καλπάζουσα ανεργία και τις απολύσεις, εξαθλίωσή του.

Η παρουσία του Πάβλο Ιγκλέσιας στο βήμα των ομιλητών συνάρπασε το πλήθος που διαρκώς τον παρότρυνε με συνθήματα, που υπερτόνιζαν την πολιτική “πλημμυρίδα” και προμηνύει, όπως υποστήριζαν, μία επικείμενη εκλογική επιτυχία των Podemos. Φανερά συγκινημένος ο Ιγκλεσιας από τη θερμή υποδοχή του κόσμου, έστρεψε τα βέλη του κατά της διαφθοράς στη διοίκηση και στα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει το ισπανικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Στον λόγο του ο Ιγκλέσιας περιέγραψε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, με φανερό προσανατολισμό προς τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων την εμπιστοσύνη των οποίων αγωνίζεται να κερδίσει (γυναίκες, ηλικιωμένους, πολίτες των Αυτονομιών που ψηφίζουν τοπικά κόμματα) κι από την οποία εν πολλοίς θα κριθεί το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Ισπανία ζει τις τελευταίες ημέρες στον αστερισμό της πολυαναμενόμενης τηλεμαχίας ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό Μαριανο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος  και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ραχόι είχε επικριθεί ιδιαίτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απουσία του από τις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις και στην εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας θα πασχίσει ν’ αναστρέψει την πτωτική τάση που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν για το κόμμα του, που όμως εξακολουθεί να προηγείται. Το διακύβευμα για τον Ραχόι είναι η αυτοδυναμία, ενώ για τον Σοσιαλιστη αντίπαλό του είναι απεναντίας η ανάσχεση της δημοσκοπικής καθόδου, που το φέρουν στην τρίτη θέση, μετά και το κεντροδεξιό κόμμα των “Πολιτών”, με το Podemos να ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ