Γερμανικός “εμφύλιος” για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία τα πρώτα γερμανικά στρατιωτικά αεροσκάφη με προορισμό την τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και στόχο την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από συριακό έδαφος κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Συνολικά αναχώρησαν δύο αναγνωριστικά τύπου Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και ένα μεταγωγικό με τους πρώτους 40 στρατιώτες. Κι ενώ οι γερμανικές επιχειρήσεις στη Συρία πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, το κόμμα «Η Αριστερά» εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Στο συμπέρασμα ότι η αιτιολόγηση της κυβέρνησης για την αποστολή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία «δεν είναι βάσιμη» καταλήγει νομική γνωμοδότηση της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά». Βασικό κριτήριο της εκτίμησης είναι το γεγονός ότι το συριακό κράτος δεν φέρει ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία. Γι’ αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται να βομβαρδισθούν περιοχές της επικράτειας της Συρίας χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης.

Δύσκολη η προσφυγή στο Δικαστήριο

Σύμφωνα όμως με τη γερμανική κυβέρνηση η στρατιωτική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία καλύπτεται μεταξύ άλλων από το δικαίωμα της «συλλογικής άμυνας» που προβλέπεται από τον Χάρτη του ΟΗΕ αλλά και τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, βάσει της Συνθήκης της ΕΕ η Γαλλία έχει κάθε δικαίωμα να επικαλεσθεί την «αμοιβαία υποχρέωση παροχής βοήθειας» των εταίρων της.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, είναι αμφίβολο κατά πόσο τελικά η ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά θα καταφέρει να ασκήσει αγωγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα θα πρέπει είτε να αποδείξει ότι υπήρξε περιορισμός των δικαιωμάτων της βουλής κατά τη λήψη της απόφασης, είτε να συγκεντρώσει το ένα τέταρτο των ψήφων στη βουλή ή να θίγεται κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από την απόφαση, πχ. ένας στρατιώτης που θα συμμετέχει στην αποστολή στη Συρία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δυνατότητες επιτυχίας είναι μάλλον μηδαμινές.

Πηγή: DW

Αντάρτες ανατινάσσουν τούνελ του Άσαντ – ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ κατά της απανθρωπιάς των τζιχαντιστών

Η «κραυγή» ενός Γερμανού για τις επανορθώσεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ